Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tínedžer zo Spišskej Novej Vsi hazardoval so životom. Sedel v okne na trinástom poschodí
Zdielať na

Tínedžer zo Spišskej Novej Vsi hazardoval so životom. Sedel v okne na trinástom poschodí

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Zábavka, frajerina, hlúposť či ďalšia nezmyselná a nebezpečná výzva? Ťažko povedať, čo prinútilo mladého človeka hazardovať so životom. V Spišskej Novej Vsi upútal tamojšiu ženu desivý výhľad z okna. Na parapete sedelo dieťa s nohami vonku, vo výške takmer 40. metrov.

Extrémne nebezpečná situácia vznikla na najvyššom poschodí 13. poschodového paneláku v Spišskej Novej Vsi. Chlapec si tu sadol na parapetnú dosku a vystrčil nohy vonku.

Takýto pohľad sa naskytol Martine z okna bytovky oproti, kde bola na návšteve. Mimo kamery nám prezradila, že si najprv myslela že ide o samovraha. Až keď si pomocou foťáku výjav priblížila, zistila že na parapete sedí dieťa v približne pubertálnom veku. Postava sa vraj postavila v okne a opäť si sadla. Žena sa chystala volať políciu, no keď si ju dieťa všimlo, z okna zliezlo preč.

"Ak konal takýto čin, tak buď nechápe následky svojho konania, alebo riskuje, aby za každú cenu bol zaujímavý. A samozrejme je to nevhodné, nesprávne. Je to obrovský výkričník pre dospelý svet," hovorí klinická psychologička Mária Gažiová.

Podľa Martiny celý pobyt na parapete trval približne päť minút. No hazard so životom bol obrovský. Stačilo málo a do akcie by sa dostali aj záchranári.

"Pri páde z takejto výšky hrozia mnohopočetné poranenia, či už dolných končatín, horných končatín, chrbtice. A samozrejme môže dôjsť aj k mozgovo-lebečnému úrazu a k ťažkým poraneniam, takzvanej polytraume. V neposlednom rade to môže mať fatálne následky a to také, že to dieťa neprežije," hovorí pre TV JOJ záchranár Martin Ševc.

Aj so skúsenými záchranármi by takáto tragédia dieťaťa poriadne zamávala. Obzvlášť ak by šlo o smrť z nedbanlivosti. Podľa záchranára pri sedení v takejto výške hrozil aj závrat, na základe ktorého mohlo dieťa z okna poľahky vypadnúť.

"V prípade, ak sa podarí stotožniť osoby, polícia následne vykoná opatrenia v súvislosti so starostlivosťou rodičov o deti," uviedla policajná hovorkyňa telefonuje Lenka Ivanová. Odborníci aj preto apelujú na rodičov aby si hlavne počas prázdnin dávali väčší pozor na svoje ratolesti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy