Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rekonštrukcia rybníka bola nevyhnutná. Rybári museli presťahovať dve a pol tony rýb
Zdielať na

Rekonštrukcia rybníka bola nevyhnutná. Rybári museli presťahovať dve a pol tony rýb

CHLMEC / Pri celkovej rekonštrukcii bytu treba najprv vysťahovať obyvateľov. Ináč to nie je ani pri rekonštrukcii rybníka. Do takejto roboty sa sa pustili neďaleko Chlmca. Práce tam sú v plnom prúde a rybám dno osiali pšenicou.

Na začiatku prestavby museli presťahovať stovky všakovakých rýb museli, domov im našli inde. "Ryby sa vylovili, pustili sa do ostatných našich nádrží. Vylovili sme dve až dve a pol tony," uviedol Adrián Skysľak, hospodár MSO SRZ Humenné.

Rybník pri obci Chlmec postavili v 70. rokoch ešte vrámci akcie "Z“. Odvtedy sa výraznejši zásahy nerobili, a preto bola potrebná komplexná úprava. Revitalizácia bola nevyhnutná, keďže steny tam rybám takpovediac padali na hlavu. "Museli sme pristúpiť k oprave brehovej časti rybníka, pretože voda podmývala brehy, ktoré padali do rybníka," opísal stav Adrián Skysľak. "Pokiaľ sú rybníky vystavené ešte v minulom storoční, majú 50, 60 rokov, neboli technicky nastavené na podmienky, v ktorých teraz fungujeme, to znamená, že brehy sa zosýpajú porušením vôd, vlnobitím a podobne," vysvetlil Ľuboš Javor, tajomník Slovenského rybárskeho zväzu. 

Po úspešnom premiestnení stoviek obyvateľov nasledovala úprava brehov a tiež dna. To čiastočne odbahnili. Už teraz ale rybári musia myslieť na to, koho si tu onedlho nasťahujú. "Osiali sme dno pšenicou a zahnojili, aby sa vytvorila kvalitná biomasa, ako potrava pre ryby," uviedol Adrián Skysľak.

Celkové náklady na opravu budú známe až po ukončení prác. Už teraz je jasné, že sa budú pohybovať v desiatkach tisíc eur. Humenská organizácia má 1100 členov. Niečo našetrili, s niečím pomohol úver. Predbežná kalkulácia je podľa hospodára na 50-tisíc eur. Nevyhnutná je ťažká technika. "Musí sa rybník zhutniť kameňovým obložením alebo skalnatými bralami, je to náročnejšia práca ako bežná výstavba. Pokiaľ ide o väčšie rekonštrukcie, aktuálne na Slovensku neprebiehajú, toto je jedna z mála, ktorá sa aktuálne rieši," vysvetlil Ľuboš Javor.

"Už v jeseni by rybári mali loviť. Počítam, že minimálne 50 rokov budeme mať pokoj s tým," dodal hospodár MSO SRZ Humenné. 

Pozrite si aj reportáž o unikátnom jazere:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy