Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kláštor pod Znievom je prvá obec na Slovensku, ktorá zamestnala vlastnú lekárku
Zdielať na

Kláštor pod Znievom je prvá obec na Slovensku, ktorá zamestnala vlastnú lekárku

BRATISLAVA / Mnohé slovenské dediny trápi jeden veľký problém - nemajú svojho všeobecného lekára. V obci Kláštor pod Znievom našli spôsob, ako tento problém vyriešiť. Je to prvá obec na Slovensku, ktorá prišla s takýmto nápadom.

Vedenie dediny na Turci má svoj recept na to, aby mohli miestni každý pracovný deň chodiť ku svojej vlastnej doktorke. Lekárka, ktorá tu ordinuje, je zamestnankyňou obce.

Kláštor pod Znievom je prvá obec na Slovensku, ktorá zamestnáva svojho vlastného lekára.

"Obec je stopercentným vlastníkom firmy, ktorá zamestnáva pani doktorku," hovorí starostka obce Erika Cintulová.

Sama lekárka je pre svojich pacientov dobrým príkladom svojim zdravým životným štýlom. Do práce chodí na bicykli. 

Doktorke pripravili ambulanciu, aby tu mohla liečiť svojich pacientov. Je to lekárka, ktorá dochádza z Martina a má rada vidiecke prostredie.

"Ja som chcela vždy chcela pracovať na dedine," hovorí všeobecná lekárka Andrea Bošelová. Ako dodala starostka Erika Cintulová, Kláštor pod Znievom chce lekára, ktorý chce liečiť a nebude sa musieť starať o to, či má dosť pacientov a robiť celú administratívu.

V praxi tento nápad funguje iba jeden mesiac. No už teraz čísla jednoznačne ukazujú, že pre obec je to ziskový projekt. Peniaze, ktoré zostanú navyše chcú vložiť do ordinácie, napríklad na nákup zdravotníckych prístrojov. Ak sa tento spôsob osvedčí, obec by chcela v budúcnosti zamestnať aj detského lekára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy