Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Víkend bude horúci a dusný. Pripravte sa na vysoké tropické teploty
Zdielať na

Víkend bude horúci a dusný. Pripravte sa na vysoké tropické teploty

Zdroj: TASR/Mikhail Metzel/ilustračné

BRATISLAVA / Posledné dni zasiahli Slovensko skutočne letné horúčavy. Na juhu boli niektoré dni teploty vyššie ako 30 stupňov Celzia. Ak ste dúfali, že tropické dni ustúpia aspoň na chvíľu, nemáme dobré správy. Avšak aspoň nemusíte zmeniť svoje víkendové plány.

Už niekoľko dní sú v najjužnejších častiach krajiny maximálne denné teploty nad 30°C. Popoludní sa objavujú prehánky, búrky. Nasledujúce dni bude ale ešte horúcejšie a pridá sa aj dusno. 

Počasie u nás ovplyvňuje prúdenie teplého a vlhkého vzduch k nám. Ten sa stále dostáva ešte z takého netypického smeru, od severu až severovýchodu. Popoludní sa preto tvorí mohutná kopovitá oblačnosť a v nej sa objavujú prehánky a tvoria sa aj búrky. Podobný charakter počasia na nás príroda nachystala aj na ďalšie dni. Stále bude u nás teplo, dusno, popoludní aj prehánkovo. 
Piatok slnečný a horúci, denná teplota od 25 do 32°C. 
Sobota podobná, denné maximum bude ešte vyššie, od 26 na severe po 33°C na juhu. Nočná teplota bude nepríjemne vysoká, od 21 do 15°C. Pretože nebude fúkať silný vietor, na pocit bude dusno. Na mnohých miestach sa budú vyskytovať prehánky, búrky, lokálne aj výdatné.
Aj nedeľa bude veľmi podobná, dusná, prehánková, horúca. 
Vlna horúceho a dusného počasia u nás potrvá aj v ďalších dňoch. Pripomeňme si, že UV index je veľmi vysoký, 6 až 7, nezabúdajme na ochranný krém s UV faktorom, pokrývku hlavy a vodu. Starí, dlhodobo chorí by mali zvážiť svoj pobyt vonku okolo poludnia, keď je slnko najsilnejšie. A aj tí, ktorí sa starajú o svoje bicepsy, by nemali zbytočne preceňovať svoje sily, aj ráno bude teplo a dusno a to všetko zaťažuje aj trénovaný organizmus. 

Pozrite si poslednú predpoveď počasia na 7 dní: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy