Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stránka Slovensko.sk funguje. Z domova vybavíte všetko rýchlo a lacnejšie ako na úradoch
Zdielať na

Stránka Slovensko.sk funguje. Z domova vybavíte všetko rýchlo a lacnejšie ako na úradoch

BRATISLAVA / Internetová stránka Slovensko.sk. už naplno slúži Slovákom. Ide o portál verejnej správy, akési virtuálne klientské centrum. Vybavíte tam veľa bežných papierovačiek. A to bez toho, aby ste museli ísť na úrad. Plus - ušetríte nemalé peniaze.

Portál verejnej správy Slovensko.sk funguje na Slovensku už niekoľko mesiacov. A čoraz viac sa rozrastá. "Cez portál Slovensko.sk je možné uskutočniť vyše 1 500 služieb, kvôli ktorým by občania inak museli navštevovať jednotlivé úrady," hovorca NASES Martin Kóňa.

Ktokoľvek a kdekoľvek. Teda z kancelárie, či z obývačky. Stačí k tomu počítač, elektronický občiansky preukaz a jeho čítačka. A ak chcete, vybavovať môžete hoci aj o polnoci. Stovky, možno až tisícky dokumentov, pre ktoré by ste si museli nájsť čas a ísť ich vybaviť na úrad. Či už vybavenie trvalého pobytu, podávanie žiadostí o dôchodok, či prídavkov na dieťa. Alebo asi najčastejšie využívaná možnosť elektronického prepisu, či prihlásenia auta. Proces je pritom veľmi jednoduchý. "Výhodou je, že tie najbežnejšie služby môžu občania uhradiť aj platobnou kartou," dodáva Kóňa.

A pritom ušetriť. Štát totiž napríklad pri elektronickom prihlásení auta poskytuje pomerne veľké zľavy. Ak by ste sa totiž išli postaviť do radu na dopravný inšpektorát, za prihlásenie auta zaplatíte 123 eur. Ak to ale urobíte z domu, ušetríte viac ako polovicu. Zaplatíte iba 61 eur. Štát takto ponúka šetriť prakticky na všetkých elektronických úkonoch. Aj keď je zľava na poplatkoch limitovaná, môže sa vyšplhať až do 70 eur.

"Správne poplatky klesajú na polovicu. To znamená, že ak občan navštívi úrad a zaplatil by poplatok povedzme 66 eur. Ak tento úkon urobí elektronicky, 33 eur ušetrí," uviedol hovorca NASES. 

Virtuálny portál verejnej správy však ešte ani z ďaleka nenaplnil svoje možnosti. Už v najbližšej dobe by mal prejsť redizajnom s pridanými funkciami, ktoré by mali byť už v 21. storočí bežnou záležitosťou. "Elektronický občiansky preukaz už nebudeme musieť viazať na počítač, ale budeme sa môcť prihlásiť a pozrieť si svoju schránku aj pomocou mobilného telefónu a pripravujú sa aj mnohé ďalšie zlepšenia," informuje Richard Raši, podpredseda vlády pre informatizáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy