Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predčasné oslavy Silvestra petardami väčšina miest trestá
Zdielať na

Predčasné oslavy Silvestra petardami väčšina miest trestá

Zdroj: jennmonroe

Za predčasné oslavy výbuchmi petárd a strieľaním rakiet môžu nedočkavci zaplatiť vo väčšine slovenských miest pokuty.

Za predčasné oslavy príchodu nového roka výbuchmi petárd a strieľaním rakiet môžu nedočkavci zaplatiť vo väčšine slovenských miest aj tisíckorunovú pokutu.

Samosprávy používanie zábavnej pyrotechniky mimo Silvestra obmedzili, v Senici napríklad zakázali ohňostroje a výbuchy aj pri novoročných oslavách. Zákazy sa síce občas porušujú, hrozba pokuty však veľa ľudí odradí, zhodli sa zástupcovia miest oslovení ČTK.

"Dúfame, že ľudia budú opatrnejší, keď im hrozí sankcia," povedala prednostka mestského úradu v Senici Katarína Vrlová. Miestni poslanci úplne zakázali používanie pyrotechniky na verejných priestranstvách po tom, čo sa v minulom roku pri silvestrovských oslavách vážne zranil jeden človek.

Vo väčšine oslovených miest zatiaľ problémy s používaním pyrotechniky nezaznamenali. Žiadne výtržnosti s petardami pred sviatkami neriešili podľa náčelníka mestskej polície Dušana Húsku v Banskej Bystrici, podobne sú na tom napríklad aj v Lučenci, Žiline alebo v Nitre.

Podľa náčelníka nitrianskej mestskej polície Miloša Hajnoviča počet takýchto prípadov z roka na rok klesá. "Sme príjemne prekvapení, v minulosti to bolo podstatne horšie," povedal Hajnovič. V meste pod Zoborom sa podľa neho mestskí policajti zatiaľ zaoberali iba jediným prípadom narušenia verejného poriadku použitím zábavnej pyrotechniky.

Jednou z obcí, ktorá používanie ohňostrojov a petárd zatiaľ vôbec neobmedzila, je Štrba. Podľa starostu a predsedu Združenia miest a obcí Michala Sýkoru zatiaľ obec podobné nariadenie nepotrebovala. "Doteraz sme so zábavnou pyrotechnikou nemali nijaké problémy," povedal Sýkora. Po pripojení Štrbského Plesa s množstvom turistov k obci však podľa neho možno takéto nariadenie schvália.

Zdielať na

Najčítanejšie správy