Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Majiteľ lesa zaradeného do chráneného územia UNESCO: Postavili nás pred hotovú vec, kto im dal súhlas?
Zdielať na

Majiteľ lesa zaradeného do chráneného územia UNESCO: Postavili nás pred hotovú vec, kto im dal súhlas?

SEVEROVÝCHODNÉ SLOVENSKO / Všade vo svete je lákadlom pre turistov, no na severovýchode Slovenska je už roky predmetom sporov. Značka UNESCO, ktorú výbor svetového dedičstva udelil Karpatským bukovým pralesom pred 11 rokmi. Už istý čas ale Slovensku hrozí odobratie certifikátu. O ochrane našich lesov rokovali v týchto dňoch aj v ďalekom Bahrajne. Hoci je medzinárodná blamáž zatiaľ zažehnaná, výbor UNESCA vyzval Slovensko na čo najrýchlejšie spresnenie hraníc chráneného územia.

"Celá časť o Slovensku je o tom, že Slovensko si stále neplní záväzky, stále nedefinovalo hranice," vysvetľuje Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk.

"Výbor svetového dedičstva UNESCO uvítal pokrok, ktorý sa za uplynulý rok podarilo dosiahnuť, zároveň ale vyzval na čo najskoršie spresnenie hraníc legislatívnu ochranu celej lokality," dodal hovorca ministerstva životného prostredia hovorí Tomáš Ferenčák.

Hranice jadrovej zóny bukových lesov sa stali predmetom sporu až niekoľko rokov po vyhlásení chráneného územia. Po tom, ako ochranári upozornili na to, že v bezzásahových zónach sa ťaží a poľuje vyšlo najavo, že v nominačnom projekte je chyba. Namiesto 5 700 hektárov Slovensko podľa aktivistov dokáže chrániť iba oveľa menšiu časť.

"Štát tam má dosť pozemkov, ktoré môže vyčleniť na ochranu, to je náš návrh, ktorý by mohol byť realizovaný zajtra, keď ministerstvo bude chcieť," vysvetľuje Juraj Lukáč. Minister životného prostredia László Sólymos sa bráni, že na to dosah nemá. Vraj na to má dosah len vláda a ona musí povedať, že splní tieto podmienky.

Niektorí miestni obyvatelia sa však dodnes nevedia zmieriť s tým, že na ich pozemkoch vyhlásili chránené územia. "Postavili nás pred hotovú vec a to už je schválené, my sme to už dali do UNESCA. A koho ste sa pýtali? Kto vám dal súhlas? Jednali ste niekedy sa nejakým vlastníkom?" Hovorí jeden z vlastníkov. Ďalší z vlastníkov Juraj Koco sa pýta, čo má ako vlastník zo značky UNESCO?

Vlastníci pozemkov už dali svoje sťažnosti a požiadavky na papier. Na UNESCO do Paríža už zaslali správu o skutočnom reálnom stave pozemkov. Aj aktivisti chcú hľadať pomoc mimo Slovenska.

"My sa už nebude pravdepodobne obracať na nášho ministra životného prostredia, a začneme sa veľmi intenzívne obracať na zahraničie," vysvetľuje Juraj Lukáč z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk.

Rezort životného prostredia sa však bráni, že za posledný rok spravilo veľa významných krokov na ochranu Karpatských bukových pralesov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy