Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Spomienky na mladosť a vystrájanie každoročne oživujú. Títo maturanti sa stretávajú už 60 rokov
Zdielať na

Spomienky na mladosť a vystrájanie každoročne oživujú. Títo maturanti sa stretávajú už 60 rokov

HOLÍČ / Kedy ste naposledy videli svojich spolužiakov zo strednej školy? Pravdou je, že niektorí sa po odovzdaní maturitného vysvedčenia nestretnú už nikdy. Teraz vás ale zoznámime so skvelými ľudmi, ktorí sa stretávajú pravidelne už 60 rokov.

Mládež na fotografii si svoje maturitné vysvedčenie prevzala presne v roku 1958. Aj keď každý išiel svojou cestou a v skupine by ste dnes našli mix najrôznejších ľudí ako uznávaného vedca, kňaza, či šičku krojov po škole sa stretávajú pravidelne. "Už tých 20 - 25 rokov prešlo veľmi veľmi dávno. Sme moli dobrá banda spolužiakov, ktorí vedeli dobre vystrájať," opisuje mladosť Emil Rusko, pričom spolužiak Viktor Noga dodal: "To by bolo uverejniteľné po 22.00 hodine."

Časy vraj boli vtedy úplne iné: "Vtedy bola doba iná, lebo keď našiel školník v okne dvoch ako sa bozkávali tak z toho boli dvojky z chovania," hovorí Rusko. "Ja som nebola nejaký taký poslušný tip ja som sa rada smiala aj kde bola nejaká hlúposť tak všade som bola zapletená," tvrdí aj ďalšia spolužiačka Mária Mikitková.

Napriek tomu, že ani oni neboli nijaké neviniatka pre mladých by mali dobrú radu. "Aby v mladosti vystrájali, aby sa bavili na druhej strane ale aby za to čo povystrájali sa nemuseli hanbiť," hovorí Rusko. Ale späť by vrátiť nechceli. "Keď sa to tak vezme možno by som aj vrátila a možno aj nie. Pretože teraz tí mladí majú ten život taky rýchli. Mnohé veci si ani neužijú. My sme boli takí družní," konštatuje Mikitková.

Zaujímalo ma čo sa za tých 60 rokov od strednej školy naučili a v živote sa im osvedčilo. Čo je podľa najdôležitejšie a čo by odkázali dnešným stredoškolákom. "Rozvíjať dobré medziľudské vzťahy na základe dôvery, úcty a tolerancie," hovorí Milan Jakubišin. "Hlavne aby obhajovali vo svojom živote slušnosť, pravdu a spravodlivosť a všetko ostatné príde," dodal ďalší zo spolužiakov. Aj napriek tomu sa zhodujú, že v žiadnom veku toho nebudete vedieť dosť. "Stále sa treba učiť. Stále stále," tvrdí Noga.

O tom, akú má maturita históriu si môžete dozvedieť z archívnej reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy