Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na východe bojujú s osýpkami. Epidémia stále nie je pod kontrolou
Zdielať na

Na východe bojujú s osýpkami. Epidémia stále nie je pod kontrolou

MICHALOVCE / K ráznemu a vážnemu rozhodnutiu pristúpili hygienici v prípade osady na okraji Michaloviec, známej ako Angi mlyn. Dôvodom je neustále sa šíriaci vírus osýpok na Zemplíne, ktorý sa stále nedarí zastaviť.

Podľa aktuálnych údajov je nakazených už 57 ľudí, 48 z nich sa nakazilo len od začiatku mája. Osýpky sa už objavili v lokalitách Drahňov, Strážske, Falkušovce, Maťovské Vojkovce, Trhovište, Vysoká nad Uhom, v Baškovciach, Košiciach, ale aj v Zemplínskej Širokej, kde dokonca zatvárajú školy o týždeň skôr. "Pristúpilo sa k uzatvoreniu školských zariadení v obci Zemplínska Široká, vzhľadom na snahu zabrániť šíreniu osýpok," potvrdila Daša Račková, hovorkyňa Ústavu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Tempo šírenia ochorenia je teda naozaj vysoké. Regionálny úrad verejného zdravotníctva preto pristúpil k ráznejším opatreniam. V osade pri Michalovciach žije podľa trvalého pobytu 1 500 obyvateľov, no neoficiálne sa hovorí až o 2 000. Všetky osoby od dovŕšeného veku 9 mesiacov sa musia podrobiť prísnemu nariadeniu hygienikov. Majú povinnosť navštíviť svojho lekára a ak majú príznaky osýpok, bude im odobratá krv na podrobné vyšetrenie. V ambulancii taktiež musia absolvovať povinné mimoriadne preočkovanie proti osýpkam aktuálnou vakcínou. "Vydať verejnú vyhlášku bolo potrebné z dôvodu vysokej migrácie tamojšieho obyvateľstva. V ohnisku nákazy sa predpokladá ďalšia expozícia ochorenia," uviedla Daša Račková.

Hygienici pristúpili k tomuto kroku, vzhľadom na narastajúci výskyt nových nakazených v osade a pretože tu je predpoklad vzniku rozsiahleho ohniska nákazy. Ak by tento príkaz nevydali, hrozilo by šírenie vírusu medzi ostatnú populáciu v meste a aj v celom okrese Michalovce.

V Bratislave sa práve vďaka preventívnym  opatreniam podarilo osýpky zastaviť pri šiestich nakazených. Ohrozené sú všetky vekové kategórie. Toto vysoko infekčné ochorenie bolo diagnostikované tak u mladých, ako aj starších ľudí, ale aj u úplne malinkých bábätiek, ktoré ešte nemohli byť očkované. Úrad verejného zdravotníctva navyše nevylučuje, že sa osýpky v nasledujúcich týždňoch môžu ešte rozšíriť. "Hygienici v súvislosti s osýpkami na východe Slovenska prijali viac ako 100 protiepidemických opatrení. Časť tamojšieho obyvateľstva ich ale nerešpektuje a preto sa nedá vylúčiť zanesenie osýpok aj do iných lokalít," dodala hovorkyňa ÚVZ SR. A to aj napriek tomu, že na dodržiavanie hygieny a nariadenej karantény neustále dohliadajú sociálni pracovníci aj polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy