Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Mamy sa zľakli osýpok. Svoje deti chcú dať zaočkovať vo vyššom veku
Zdielať na

Mamy sa zľakli osýpok. Svoje deti chcú dať zaočkovať vo vyššom veku

BRATISLAVA / Do ambulancií pediatrov prichádzajú aj rodičia, ktorí sa rozhodli dať dieťa zaočkovať v neskoršom veku alebo v súvislosti s pribúdajúcimi prípadmi osýpok. Pediatri ale podľa nich nemajú pre takéto deti očkovací kalendár. Aj preto vydal hlavný hygienik usmernenie.

"V okrese Michalovce je epidémia, zajtra môže byť v inej časti Slovenska," vystríhal Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky. Práve pre takéto výzvy sa jedna z mnohých mamičiek rozhodla, že dá svoje dieťa zaočkovať v predškolskom veku. Avšak narazila na problém. "Ja nie som proti očkovaniu, ale že čo dať očkovať, to mi môj lekár nevedel poradiť. Povedal, že očkovací kalendár je pre deti krátko po narodení a pre moje dieťa nie je nejaký manuál," uviedla mama malého Tadeáša.

Práve pre zjednodušenie postupu na očkovanie takýchto detí, vydal hlavný hygienik pre pediatrov usmernenie. "Usmernenie hovorí o prípadoch, keď dieťa nebolo očkované podľa platného očkovacieho kalendára," uviedla Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR. Podľa usmernenia musí pediater vytvoriť individuálny očkovací kalendár. "Individuálny plán je treba najmä pretože treba zohľadňovať vek dieťaťa a podľa toho prispôsobiť aj dávky," vysvetlila Zuzana Krištúfková, epidemiologička SZU. 

"Ak dieťa nebolo očkované podľa platného očkovacieho kalendára, malo by mať v 11 roku dve očkovacie dávky očkovacích dávok proti osýpkam," povedala hovorkyňa ÚVZ SR. "Pozitívne sa k tomu stavajú aj zdravotné poisťovne, ktoré preplácajú očkovanie aj deťom vo vyššom veku," dodala Zuzana Krištúfková. 

Mamičky ale tvrdia, že zaočkovanosť by bola ešte vyššia, ak by dostali možnosť, ktorú aktuálne nemajú. "Pre mňa by boli monovakcíny výhodou a veľkým bonusom aj pre iné matky. Dať dieťa zaočkovať hexavakcínou alebo MMR, keď dieťa do 5 rokov už mohlo prekonať jednu z týchto chorôb, je zbytočné," uviedla mamička Tadeáša. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy