Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Schengen skomplikuje príbuzným z Ukrajiny cestovanie na Slovensko
Zdielať na

Schengen skomplikuje príbuzným z Ukrajiny cestovanie na Slovensko

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Vstup Slovenska do Schengenu 21. decembra však cestovanie príbuzných z Ukrajiny opäť skomplikuje.

Cukor, ryža, prací prášok, metla, kartón cigariet a liter alkoholu. Bežný nákup slovenských gazdiniek, ktoré pravidelne využívajú hraničný priechod na slovensko-ukrajinskej hranici vo Veľkých Slemenciach.

Priechod, ktorý otvorili len pred dvoma rokmi, mal pomôcť rodinám hranicou umelo rozdelenej dediny. Vstup Slovenska do Schengenu 21. decembra však cestovanie príbuzných z Ukrajiny opäť skomplikuje.
    

"Železnú oponu sme mali 60 rokov až do roku 2005, keď otvorili hraničný priechod," povedal ČTK starosta obce Ľudovít Tóth.

Obec kruto rozdelila nakreslená hraničná čiara po druhej svetovej vojne. Pre plot zbúrali dva domy, hranica pretla ulicu. Akékoľvek kontakty blízkych rodín sa zo dňa na deň skončili.
    

Ani po páde socializmu nebolo stretávanie rodín jednoduché. Cesta cez najbližší hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom merala 120 kilometrov, Ukrajinci navyše museli získať víza v Užhorode. Tie stáli približne 1200 korún. Po vstupe Slovenska do schengenského priestoru víza pre Ukrajincov zdražejú, budú stáť 65 eur (asi 2140 korún). 

"Za hranicou mám obidvoch starých rodičov, väčšinou chodíme my k nim," uviedol miestny obyvateľ Štefan Ferko. Slováci na vstup do Ukrajiny totiž víza nepotrebujú. Po vstupe Slovenska do Schengenu sa podľa Ferka stretávanie skomplikuje, cena za víza bude totiž vysoká.
    

Zjednodušenie vydávania víz by mohla priniesť slovensko-ukrajinská dohoda o malom pohraničnom styku. Kedy by však dohoda mohla byť podpísaná, hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda nevedel spresniť. Nové krajiny Schengenu sa podľa Škodu usilujú, aby sa vydávanie víz zjednodušilo a aby víza aj pre Ukrajincov stáli len 35 eur (asi 1150 Sk).
    

Hraničný priechod vo Veľkých Slemenciach sa tak najviac využíva na lacné nákupy v prvých domoch za priechodom. Denne ním prejde do 1000 ľudí. "Ceny sú polovičné, mám nejaké sladkosti, potraviny," povedala ČTK po návrate z Ukrajiny pani Zdenka z neďalekých Michaloviec. Do Slemeniec chodí pravidelne, na každom nákupe ušetrí niekoľko sto korún.
    

"Nad priechodom by mali vybudovať strechu a pridať sociálne zariadenia," uviedol pán Michal z Veľkých Kapušian.

Z Ukrajiny si priniesol kartón cigariet, liter alkoholu a sladkosti pre deti. Nákup opakuje každý týždeň, kartón cigariet a liter alkoholu totiž môže previezť raz za sedem dní. Najmä cigarety sa podľa neho oplatia. Kým na Slovensku stojí škatuľka 50 korún, na Ukrajine sa dajú kúpiť aj za desať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy