Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obyvatelia Klokočova Schengen vítajú
Zdielať na

Obyvatelia Klokočova Schengen vítajú

Zdroj: klokocov.sk

Rozšírenie schengenského priestoru pripadajúce na tento deň berú ako symbolický darček pod stromček, ktorý ich zbaví zbytočných kontrol na hraniciach.

Niektorí obyvatelia kysuckej obce Klokočov na hraniciach s Českom začnú tento rok oslavovať Vianoce už 21. decembra. Rozšírenie schengenského priestoru pripadajúce na tento deň berú ako symbolický darček pod stromček, ktorý ich zbaví zbytočných kontrol na hraniciach. Zároveň veria, že v budúcnosti sa v okolí dediny už nikdy neobjavia zátarasy, o ktoré sa postarali úrady po rozdelení Československa.
   

"Tento rok budeme mať okrem riadnych Vianoc aj také predčasné, malé Vianoce. Ľudia zasa budú môcť prechádzať do Čiech s pocitom, že sa nemusia nikomu preukazovať. Hranice, ktoré vznikli z rozhodnutia politikov, boli proti ľuďom," povedal ČTK starosta Klokočova Ľuboš Stríž.
    

Na hraničné kontroly hromžili aj obyvatelia obce, ktorým sa skomplikovala cesta za prácou, rodinou či nákupmi na Moravu. Ľudí, ktorí si za spoločného štátu počas hodinovej jazdy autobusom do Ostravy zvykli ráno zdriemnuť, zrazu už po pár kilometroch rušila hraničná kontrola.

Občas sa vraj stalo, že sa za "čiaru" nedostala rodina, ktorá si zabudla do pasov zapísať vlastné deti. Prísne kontroly údajne neobišli ani ľudí, ktorí boli zvyknutí robiť nákupy v českých obchodoch.
    

"Ešte pred šiestimi-siedmimi rokmi to bolo príšerné. Príslušníci v uniformách vám prehrabali celé auto. Stačilo, že v ňom zacítili salámu. Kto si mal zapamätať, čo a koľko sa smie dovážať," posťažovala sa miestna päťdesiatnička, ktorá rúbala na záhrade drevo.
    

Situácia sa podľa nej zlepšila až po vstupe Slovenska a Česka do Európskej únie. Prejazd cez hraničný priechod Bílá-Klokočov, ktorý sa v minulosti údajne natiahol aj na desiatky minút, trvá teraz chvíľu. Linkový autobus či malý "nákladiak" sa dostali cez "bránu" za približne dvadsať sekúnd. Niektoré osobné autá stačili ledva pribrzdiť.
    

Žena so sekerkou sa však na Schengen aj tak teší. Konečne sa zbaví pocitu poníženia, ktorý v nej kontroly dlhé roky vyvolávali. "Človek si pripadal ako zlodej, hoci ním nebol," snažila sa prekričať hlas Karla Gotta, ktorý sa ozýval z obecného rozhlasu.
    

Starosta nechápavo krútil hlavou aj nad zátarasami, o ktoré sa po rozpade spoločného štátu v okolí prihraničných obcí údajne postarali české úrady. Miestni si podľa neho stále nevedia vysvetliť, na čo vlastne mali zábrany slúžiť. Nelegálnych migrantov vraj v týchto končinách zatiaľ nikto nevidel. Ani domáci sa údajne nevyhýbali legálnemu hraničnému priechodu. Zátarasy tak podľa dedinčanov akurát prekážali traktorom, ktoré sťahovali drevo z lesa.
    

"Pripadalo mi to, že Slováci a Česi zrazu boli celkom iným národom, hoci predtým sme boli akoby bratia a sestry. Pritom sú spletené rodiny za kopcom. Tu nedochádzalo k nejakému prechodu príslušníkov iných štátov, ktorí by si tu urobili čierny prechod cez Klokočov do Česka," dodal Stríž.
    

Moravský podnikateľ Petr Kacíř, ktorý sa zastavil v Klokočove na kávu, označil vytvorenie slovensko-českých hraníc za "totálnu blbosť". Pri naháňaní "kšeftov" na Slovensku vraj stratil kopu času aj nervov, ktoré mu už ani Schengen nevráti.
    

Rozpad Československa a vytvorenie hraníc však väzby medzi obcami a mestami na oboch stranách dokázali popretŕhať iba čiastočne. Starostovia si naďalej pomáhajú napríklad pri problémoch s odpadom či zimnou údržbou. Slovenská Turzovka, Klokočov a Korňa chystajú spoločné oslavy rozšírenia Schengenu s moravskými obcami Bílá a Staré Hamry.

Zdielať na

Najčítanejšie správy