Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Farmári na traktoroch sa zídu na Tyršovom nábreží. Pozrite sa, čo plánujú v Bratislave
Zdielať na

Farmári na traktoroch sa zídu na Tyršovom nábreží. Pozrite sa, čo plánujú v Bratislave

BRATISLAVA / Protestná jazda farmárov, ktorí v pondelok vyrazili z viacerých kútov Slovenska smerom na západ, sa už priblížila k Bratislave. Išli v dvoch vetvách - severnej a južnej. Spojiť sa mali v Senci a potom spoločne doraziť do hlavného mesta.

Farmárom totiž nestačia len slová a sľuby, chcú reálne kroky v prospech slovenského poľnohospodárstva. Mnohí ľudia s traktoristami sympatizujú. Otázkou ale je, či možno povedať, že majú podporu celej poľnohospodárskej komunity, prípadne jej výraznej väčšiny. Traktoristi sa majú v hlavnom meste stretnúť na Tyršovom nábreží. 

K protestu sa vyjadrila aj Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, ktorá sa nestotožňuje s týmto traktorovým protestom. Rada to totiž vníma ako protest úzkeho kruhu poľnohospodárov. "Naše odmietavé stanovisko k tejto akcii neznamená, že bagetelizujeme vyhrotenú situáciu medzi poľnohospodárskou verejnosťou a prehliadame nepriaznivý stav chlebového odvetvia. Podľa nás sa však problémy majú riešiť za rokovacím stolom odborným a konštruktívnym dialógom, a nie tlakom z ulice ľudí. O ktorých sa vlastne ani nevie, že koho presne zastupujú," uviedla rada vo svojom stanovisku. 

V stredu by chceli, možno aj na ťažkých strojoch, ísť do parlamentu, na Ministerstvo pôdohospodárstva a možné je, že sa zúčastnia aj rokovania vlády.

Farmári sa vybrali  do Bratislavy, aby sa osobne porozprávali s úradníkmi na najvyšších pozíciách. "Inú formu už nevidíme, proste musí nastať hlas ľudu, hlas Boží. Musia vidieť, že je to ozaj už existenčný problém farmárov," uviedol spoluorganizátor protestu Patrik Magdoško. Kolóna poľnohospodárskych vozidiel štartovala z Michaloviec. Kedže cesta do hlavného mesta bola dlhá, zastavili a oddýchli si v Detve. 

Farmári chcú, aby sa zriadil špecializovaný vyšetrovací tím, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov. Ďalej požadujú, aby Pôdohospodárska platobná agentúra vyplácala dotáciu len tomu, kto pôdu vlastní alebo má na ňu nájomnú zmluvu. Požadujú aj vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy tak, aby sa k pôde Slovenského pozemkového fondu prednostne dostali miestni mladí a malí poľnohospodári. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy