Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
ÚPN dal prvé podnety na stíhanie komunistických zločinov
Zdielať na

ÚPN dal prvé podnety na stíhanie komunistických zločinov

Zdroj: archív

Generálna prokuratúra dnes dostala podnet, aby prešetrila štyri trestné činy, z ktorých sú podozriví bývalí príslušníci komunistickej Štátnej bezpečnosti.

Ústav pamäti národa (ÚPN) po prvý raz navrhol stíhanie za komunistické zločiny. Generálna prokuratúra dnes dostala podnet, aby prešetrila štyri trestné činy, z ktorých sú podozriví bývalí príslušníci komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Novinárom to dnes povedali predstavitelia ÚPN. Ústav pripravuje aj ďalšie podania.

"Sú to zločiny, ktoré vtedajší režim nepotrestal práve preto, že boli spáchané v záujme jeho upevňovania," povedal šéf správnej rady ÚPN Ivan Petranský. "V podaniach sú identifikovaní príslušníci ŠtB," dodal riaditeľ sekcie dokumentácie Ľubomír Morbacher.

V prvom prípade z roku 1962 ide o vykonštruovanú obžalobu a usvedčenie Valérie Matulayovej z trestného činu podvracania republiky použitím fyzického a psychického násilia aj mučenia, tvrdil Morbacher. Ďalší prípad z roku 1979 súvisí podľa neho s represívnou činnosťou ŠtB voči cirkvi.

Ide o zranenie muža s následkom smrti počas jeho väzby, v rámci ktorej bol pridelený na stavebné práce. Prokuratúra dostala podnet aj za brutálnu vraždu katolíckeho kňaza Štefana Poláka na fare v Borovciach v roku 1987 a usmrtenie ďalšieho muža, ktorého vyhodili z okna úradovne ŠtB v Bratislave v roku 1952 počas výsluchu.

Zástupcovia ÚPN, ktorý sa zaoberá skúmaním obdobia neslobody v rokoch 1939 až 1989, potvrdili, že pripravujú aj ďalšie podania. Týkať by sa mali tiež usmrtení na hraniciach so Západom, ktoré boli podľa ústavu zločinmi proti ľudskosti.

ÚPN pritom kritizoval ministerstvo vnútra za to, že doteraz neodovzdalo ústavu stovky spisov o príslušníkoch ŠtB.

Zdielať na

Najčítanejšie správy