Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci sa po ukončení školy vzdelávajú len minimálne. Ministerka prichádza s reformou
Zdielať na

Slováci sa po ukončení školy vzdelávajú len minimálne. Ministerka prichádza s reformou

BRATISLAVA / Iba veľmi málo Slovákov sa vzdeláva aj po tom, ako sa za nimi zatvoria dvere školy. Ministerka školstva Martina Lubyová preto avizuje reformu aj v oblasti celoživotného vzdelávania. Opatrenia sú však zatiaľ iba vo forme plánov. Opozícia jej odkazuje, že má už konať a nie iba rozprávať.

Ministerka školstva hovorí v tejto súvislosti o novinke, ktorá poteší hlavne tých, ktorí sú vo svojom pracovnom obore po rokoch praxe skúsení, no nemajú na svoju prácu ľudovo povedané papiere o vzdelaní. Získať ich budú môcť aj bez toho, aby si sadli naspäť do školských lavíc. "Človek, ktorý je už v praxi má problém vrátiť sa do lavíc, rovnako človek, ktorý má už rodinu. Títo ľudia boli hendikepovaní, nevedeli si zmeniť vzdelanie, alebo získať vyšší stupeň vzdelania. Vrámci toho systému je to mechanizmus, ktorý overí človeku kvalifikáciu, ktorú získal v praxi," uviedla ministerka Martina Lubyová.

Slováci sa vraj po 25 roku života a ukončení štúdia vzdelávajú iba minimálne. A to aj napriek tomu, že nás do vzdelávania a rekvalifikácií tlačia aj potreby trhu práce

Premiér ministerku školstva chválil za pripravovanú reformu školstva. Opozícia im ale odkázala, že to chce viac činov a menej slov, a že sa chce ministerka Lubyová asi o reforme prerozprávať až do konca volebného obdobia. "Stále iba hovoríme, že budú mať, budeme vzdelávať, ale polovica škôl nemá telocvične, učitelia sú biedne zaplatení," vraví poslanec NR SR za stranu SaS, Branislav Gröhling.

Servítku pred ústa si nedáva ani jej ministerský predchodca Juraj Draxler. "Politici často reformy ohlasujú preto, že to slovo sa veľmi páči novinárom. Ak by teda chaotický dokument bol len kosťou podhodenou médiám, dalo by sa to chápať. Lenže tak to nie je, celá epizóda najmä ilustruje, aký chaos v rezorte vládne." 

Podľa iného prieskumu by sa vraj dospelí mali viac hrať. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy