Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Silné búrky spôsobili lokálne povodne na viacerých miestach. Dá sa ich predpovedať?
Zdielať na

Silné búrky spôsobili lokálne povodne na viacerých miestach. Dá sa ich predpovedať?

BRATISLAVA / Bratislava, Gemer, či Spiš. Viaceré regióny v uplynulých dňoch zasiahli lokálne povodne. Ako presne sa dá predpovedať ich príchod a či sa vôbec dá, je ťažko povedať. Odborníci sa ale snažia verejnosť pred dažďami varovať.

Silné búrky a prietrže mračien spôsobili lokálne povodne na viacerých miestach Slovenska. V noci zo stredy na štvrtok na Spiši voda ničila úrodu, ale aj príbytky ľudí. Podobná skaza nastala aj na Gemeri a niekoľko dní predtým sa s masívnymi lokálnymi záplavami pasovala aj Bratislava. Ale netreba zabúdať, že jún patrí z hľadiska zrážok k najmokrejším mesiacom v roku, veď je obdobie Medardovej kvapky. Lenže keď všetky zrážky padnú v priebehu niekoľkých hodín, dochádza k riziku lokálnych povodní. "Zrážky 100 milietrov za jeden deň alebo niekde aj za pár hodín, to je priemerné mesačné množstvo. A keď to spadne za jeden deň, tak to samozrejme musí spôsobiť lokálne povodne a prívalové dažde. Malý potôčik, ktorý má bežne 10 centimetrov, tak môže urobiť dvojmetrovú riavu, ktorá všetko berie, a to dva metre je ešte spodná hranica, lebo už bolo aj desať metrov," objasnil meteorológ Peter Jurčovič. 

Aké náhle výkyvy spôsobili silné prívalové dažde v niektorých lokalitách Slovenska, je dobre vidieť aj na zrážkomerných staniciach hydrologickej služby. "Prišli dažde, napršalo a potom zase hladina klesá. Je to však veľmi výrazná zmena," povedal meteorológ. 

Na Spiši spadlo v noci zo stredy na štvrtok 60 milimetrov zrážok a hoci to spôsobilo skazu, o extréme sa ešte stále hovoriť nedá. Slovenský rekord v obci Salka neďaleko Štúrova, je takmer štyrikrát vyšší. "Slovenský rekord za 24 hodín je 232 milimetrov, z toho 228 za 65 minút. To sú zrážky, ktoré sa bežne nevyskytujú ani v trópoch, a to bolo v roku 1950, takže je vidieť, že aj v minulosti bývali také zrážky. Aj inde v Európe sú rekordy na úrovni až 400 milimetrov," uviedol Peter Jurčovič. 

Kde presne sa búrkové mraky vypršia a či len pokropia zem alebo vo vode vykúpu všetko v okolí niekoľkých kilometrov, meteorológovia vopred predpovedať nevedia. S väčšou presnosťou dokážu blížiacu sa búrku lokalizovať najskôr tri hodiny vopred a aj to sa ešte stále môže zmeniť. S vysokým rizikom preto treba podľa Petra Jurčoviča určite počítať ešte minimálne ďalších 31 dní, keď by toto šialené medardovské obdobie malo konečne ustať. "To najhoršie obdobie z hľadiska medardovej kvapky býva tretia vlna dažďov. To sú takzvané prokopské dažde, a to býva najšastejšie medzi 3. a 15. júlom, takže to nás ešte len čaká. Treba rátať s takýmto počasím Pribúdajú nám extrémy a toto je jeden z nich a dosť nebezpečný," dodal Peter Jurčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy