Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenský biskupovi dostal titul Spravodlivý medzi národmi
Zdielať na

Slovenský biskupovi dostal titul Spravodlivý medzi národmi

Zdroj: www.grkat.nfo.sk

Gojdič počas druhej svetovej vojny pomáhal pri zachraňovaní Židov.

Slovenský gréckokatolícky biskup Pavol Peter Gojdič, ktorý zomrel v roku 1960, získa ocenenie Spravodlivý medzi národmi. Rozhodla o tom komisia pamätníku obetí holocaustu Jad Vašem v Izraeli. ČTK to povedal dnes riaditeľ gréckokatolíckeho biskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík. Gojdič počas druhej svetovej vojny pomáhal pri zachraňovaní Židov.

"Biskup Gojdič zachraňoval židovské deti ale aj celé rodiny, sám pri tom riskoval život," uviedol Petrík.

Gojdič napríklad prijímal do gréckokatolíckeho internátu v Prešove židovské deti, ktoré neskôr vydával za katolícke. V koncentračnom tábore Osvienčim Gojdičovi už v minulosti odhalili tabuľu vďaky. Proti transportáciám Židov počas slovenského štátu Gojdič viackrát verejne protestoval.

Slávnostné odovzdanie ocenenia by sa malo konať 27. januára budúceho roka pravdepodobne v Bratislave. Kto ocenenie prevezme, nevedel zatiaľ Petrík upresniť. Meno biskupa Gojdiča bude vyryté na Múre cti spravodlivých v Jeruzaleme.

Gojdič zomrel v roku 1960 vo väzení v Leopoldove, v 50. rokoch ho vtedajší režim odsúdil za vlastizradu na doživotie. Pápež Ján Pavol II. ho v roku 2001 vyhlásil za blahoslaveného.

Komisia zriadená pri pamätníku Jad Vašem udeľuje titul Spravodlivý medzi národmi od 60. rokov minulého storočia. Doteraz na základe výpovedí svedkov a historických materiálov udelila titul vyše 20.000 ľuďom. Najviac ocenení, takmer 6000, získali Poliaci, ocenenie tiež dostali viac ako štyri stovky Slovákov.

Počas druhej svetovej vojny do koncentračných táborov vyviezli asi 70.000 Židov zo Slovenska, ktoré patrilo do mocenskej sféry Nemecka. V nacistických táboroch prišlo počas vojny o život asi šesť miliónov Židov. Vtedajší slovenský režim sa opieral aj o podporu katolíckej cirkvi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy