Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Agresivita na Slovensku je na vzostupe. Dokazuje to aj prípad ubitého Filipínca Henryho
Zdielať na

Agresivita na Slovensku je na vzostupe. Dokazuje to aj prípad ubitého Filipínca Henryho

BRATISLAVA / Prokurátor zrejme pochybil, keď nevzal do väzby muža, ktorý zaútočil na Filipínca Henryho, pripúšťa to prvý námestník generálneho prokurátora. Potvrdil tiež, že sa budú zaujímať o ďalších ľudí z kamerového záznamu. Pochybnosti do prípadu vniesol aj právnik nemocnice, kam Henryho previezli.

Upozorňujeme, že zábery v reportáži nie sú vhodné pre maloletých divákov.

O tom, či dozorujúci prokurátor porušil zákon tým, že pustil Juraja H. na slobodu, sa zaoberá už generálny prokurátor. "Podľa aktuálnych informácií nám už bol doručený vyšetrovací a a dozorovací spis na generálnu prokuratúru. Predpokladám, že v priebehu krátkeho času, jedného, dvoch dní budeme mať stanovisko, analýzu generálneho prokurátora k postupu prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I.," uviedol Peter Šufliarsky. 

Ak došlo k porušeniu zákona, prokurátorovi hrozí disciplinárne konanie. "Disciplinárne konanie hrozí v každom prípade, ak dôjde k porušeniu zákona," tvrdí Šufliarsky. 

"Ide o to, akým spôsobom bol porušený zákon a či bol zákon porušený v rozhodovacej činnosti alebo v procesnom postupe prokurátora. Toto budeme dôsledne skúmať v oboch rozhodovacích rovinách," tvrdí prvý námestník generálnej prokuratúry. "Vzhľadom na to, že vo veľmi krátkom čase iný nadriadený prokurátor dospel k inému právnemu záveru, čo sa týka právnej kvalifikácie skutku a čo sa týka možnosti alebo zákonnosti zadržania páchateľa a podania návrhu na obvinenie a vzatie do väzby predpokladáme vo všeobecnosti, že k takému porušeniu mohlo dôjsť," dodal.

Podľa Šufliarskeho sa nedá zovšeobecniť, či by mali byť páchatelia, ktorí javia známky agresie a nedôveryhodnosti zadržaní. "Bez ohľadu na to, akým športom sa zaoberá, akú má muskulatúru, aké má fyzické parametre, nedá sa povedať, že automaticky u každého z nich je naplnený dôvod k väzby. Ten sa musí dokazovať tak, ako každá iná skutková okolnosť," dodal Šufliarsky. 

Zodpovednosť za smrť Henryho ale možno nebude niesť zadržaný muž sám, prokuratúra sa totiž zaoberá aj osobami, ktoré tam boli s ním. "​V komplexnom vyhodnocovaní trestnej veci budeme vyhodnocovať účasť všetkých osôb. Budeme sa zaoberať aj eventuálnou zodpovednosťou, alebo formou trestnej súčinnosti aj týchto osôb," povedal Šufliarsky.

Pochybnosti naznačil právnik bratislavskej nemocnice, kde bol Henry hospitalizovaný a kde napokon aj zomrel. Na sociálnej sieti napísal, že Filipíncovi chceli zmeniť zdravotnú dokumentáciu. Popoludní sa za to oficiálne ospravedlnil v tlačovej správe, ktorú médiám zaslala univerzitná nemocnica. Médiá ho vraj nesprávne pochopili. Samotná nemocnica manipuláciu odmieta: "Pri dodatočnom zistení informácie z lekárskeho vyšetrenia vrátane rádiologického vyšetrenia je bežnou praxou, že novo zistená informácia sa zapíše do zdravotnej dokumentácie formou dodatku. V žiadnom prípade nejde o manipuláciu zdravotnej dokumentácie," uvádza sa v stanovisku nemocnice.

Ministerstvo vnútra medzitým zvažuje pomoc Henryho rodine. "O tomto budem rokovať s premiérom, pánom Pellegrinim, za ministerstvo vnútra môžem povedať, že hľadáme cesty, aby sme vedeli pomôcť rodine Henryho finančným spôsobom," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. 

Pozrite si celý rozhovor s prvým námestníkom generálnej prokuratúry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy