Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Záchranné zložky cvičili: Desiatky ranených pri nehode lietadla na bratislavskom letisku
Zdielať na

Záchranné zložky cvičili: Desiatky ranených pri nehode lietadla na bratislavskom letisku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ak ste včera vo večerných až nočných hodinách prichádzali do hlavného mesta po diaľnici D1, alebo ste sa pohybovali v okolí bratislavského letiska, určite ste zaregistrovali sirény, desiatky záchranárskych majákov a vrtuľník. Dôvodom bola nehoda lietadla - našťastie išlo len o simuláciu.

Zo 150 cestujúcich, ktorí sa v čase nehody nachádzali v lietadle, sú desiatky ľahko a ťažko zranených a niektorí sú mŕtvi. Takto znelo zadanie, z ktorého až mrazí, a s ktorým sa museli čo najlepšie a v čo najkratšom čase popasovať záchranári.

​Hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková hovorí: "Na letisku cvičíme leteckú nehodu s hromadným postihnutím osôb, ktorú musíme vykonávať podľa predpisov minimálne raz za dva roky a cieľom takéhoto cvičenia je komplexne precvičiť nácvik pri leteckej nehode tak, aby sme boli na ňu čo najviac pripravení." Počas simulácie sa mal poškodiť podvozok a lietadlo zachvátiť plamene. Veliteľ HazÚ Bratislava Marián Bugár dodáva: "Časť týchto cestujúcich vplyvom poškodenia lietadla vypadla za samotné lietadlo, časť zostala v lietadle, ktoré začalo horieť."

Niektorí z tých, čo sa z neho dostali, cez núdzovú šmykľavku sa v amoku rozbehli preč z miesta nehody. Týchto sa snažili zadržať aj za pomoci vrtuľníka policajti a bezpečne ich dopraviť na ošetrenie. K tomu slúžili rôzne hniezda, do ktorých zasahujúci rozdeľovali ľudí. Triedili ich podľa stupňa poranenia. "Od červeného, čo sú kritickí, urgentní, ktorá musia prejsť do nemocnice do jednej hodiny, cez žltých, po následne chodiacich zelených. Mŕtvi, teda vytriedení, ako čierni zostávajú na mieste," hovorí Dagmar Tomčányová, zdravotnícka záchranárka. Tých z poslednej skupiny by mali v prípade skutočnej nehody v "opatere" policajti a koronér. Aj keď cvičenie spočiatku pre mnohých figurantov vyzeralo ako zábava, neskôr si asi každý jeden z nich uvedomil, že by nie len nechcel nič podobné zažiť, ale ani o podobnom nešťastí počuť.

Na bratislavskom letisku sa však už udiala aj reálna nehoda lietadla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy