Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V pitnej vode v Kvetoslavove našli zvyšky chloridazónu
Zdielať na

V pitnej vode v Kvetoslavove našli zvyšky chloridazónu

Archívna reportáž

KVETOSLAVOV / Možno ste aj vy zaregistrovali debatu, ktorá sa rozprúdila po nedávnej správe o analýze pitnej vody v obci Kvetoslavov, kúsok od Bratislavy. Našli v nej látku chloridazón v koncentrácii jeden mikrogram na liter. Ide o pozostatok chemikálie, pesticídu, ktorému sa hovorí metabolit. Čo to znamená, na to sme sa spýtali Daše Račkovej z Úradu verejného zdravotníctva.

Zvyšok pesticídu našli vo vode v Kvetoslavove. Otázne je, či je dôvod znepokojovať sa. Úrad verejného zdravotníctva hovorí, že rozhodne nie. Ten chloridazón je totiž takzvaný nerelevantný metabolit. Zjednodušene sa dá povedať, že relevantný v tomto prípade znamená, že je zdraviu škodlivý, nerelevantný nie je. Všetko by teda malo byť v poriadku. Oponenti ale upozorňujú, že slovenská legislatíva je v tomto smere dosť bezzubá a príliš všeobecná. 

Máme vyhlášku Ministerstva zdravotníctva o kvalite pitnej vody, v ktorej sa spomínajú aj pesticídy, aj ich metabolity.
Podľa aktivistov z občianskeho združenia je to však príliš všeobjímajúce. "Máme tu dieru v zákone, nie sú limity pre metabolity, pesticídy majú jeden spoločný limit," sťažuje sa Annamarie Velič, členka občianskeho združenia Za našu vodu.

Takto je síce možné urobiť akýkoľvek rozbor vody, ale výsledky nie je veľmi s čím porovnať, treba to hľadať v zahraničí. Je fakt, že podrobný zoznam zdraviu škodlivých metabolitov pesticídov v slovenských zákonoch a predpisoch neexistuje, rieši sa to na európskej úrovni, pri schvaľovaní účinných látok, ktoré môžu poľnohospodári používať. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Dáša Račková vraví: "Účinnú látku schvaľuje Európska komisia a spravodajský členský štát."

Pri nerelevantných, teda podľa všetkého neškodných zvyškových látkach po pesticídoch, ktoré sa môžu dostať do pitnej vody, je to tak, že nejaký zoznam neexistuje v podstate nikde. "Zoznam nerelevantných látok neexistuje, riadime sa odporúčaniami," priznáva Dáša Račková. A to je aj prípade tej látky z Kvetoslavova. Podľa odporúčaní a skúseností zo zahraničia je bezpečná koncentrácia ešte desaťkrát vyššia ako ju našli tam. Ochranári ale aj tak hovoria, že treba v tomto smere popracovať. Mali by sme si dať tú námahu a spraviť v tomto smere poriadok, posúdiť a spísať všetky látky, ktoré sa môžu dostať do pitnej vody.  A potom sa starať o to, aby sa tam nedostávali. Platí to najmä v prípade Žitného ostrova, ktorý je unikátnou zásobárňou pitnej vody.

Nedávno sa aj v slovenskom parlamente riešilo to, či sú obyvatelia Slovenska včas a dostatočne informovaní o tom, čo majú v pitnej vode:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy