Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri Karloveskom ramene vyrastie nová lodenica
Zdielať na

Pri Karloveskom ramene vyrastie nová lodenica

Zdroj: Shunsuke Kobayashi/ilustračné

Pri Karloveskom ramene v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves by mala vyrásť nová obecná lodenica.

Pri Karloveskom ramene v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves by mala vyrásť nová obecná lodenica. Cieľom plánovanej výstavby je predovšetkým zlepšenie podmienok rozvoja vodného športu v Karloveskej zátoke.

"Povedzme si úprimne, dnes je Karloveská zátoka džungľa. Je to jedno neregulované, škaredé územie, plné všelijakých harabúrd a garáží," povedal miestny poslanec Róbert Kadnár.

Projekt Karloveskej zátoky pritom existuje už štyri roky, je v ňom presne uvedené, ako by sa malo dané územie zrevitalizovať a skultivovať a aké stavby by sa tam mohli dobudovať.

"Otázne však bolo, kto to zrealizuje. Na papier sa dá nakresliť všetko," vysvetlil Kadnár. Zdôraznil pritom, že mestská časť by nebola schopná sama zafinancovať výstavbu takejto lodenice, teší ich preto, že sa našiel investor.

Miestne zastupiteľstvo preto na poslednom zasadnutí predalo spoločnosti Karloveské rameno, s.r.o., územie s rozlohou 5 607 metrov štvorcových za viac ako 25 miliónov korún.

Spoločnosť časť kúpnej ceny pritom uhradí vybudovaním lodenice a doplnením športovo-rekreačnej vybavenosti na susednom, obecnom pozemku. Zároveň však bude musieť v súvislosti s plánovanou výstavbou rokovať karloveská starostka Iveta Hanulíková s primátorom Andrejom Ďurkovským.

Karloveské zastupiteľstvo totiž žiada mesto, aby sa zrieklo svojho podielu z predaja pozemkov v prospech verejnej lodenice. Ide o viac ako 11,35 milióna korún.

Podľa Kadnára by mala nová lodenica slúžiť nielen Karlovešťanom. "Vodácky šport je v Karlovej Vsi doména číslo jedna a my ho chceme ďalej rozvíjať. Uvažujeme tiež, že by sme zátoku zmenili na mekku vodáckeho športu pre celú Bratislavu," doplnil poslanec.

Územie by sa pritom malo zrekultivovať tak, aby tam mohlo sídliť naraz viac klubov. V súčasnosti totiž štyri kluby, ktoré tu pôsobia, nemajú kde sídliť. Štyri plávajúce lodenice stratili povolenie na prevádzku.

Projekt by mal doriešiť aj zakrytie Čierneho potoka, pokrytie je navrhované v rámci celej zonálnej štúdie daného územia, ktorá má už štyri roky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy