Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najvyšší súd sa opäť začal zaoberať vraždou Cervanovej
Zdielať na

Najvyšší súd sa opäť začal zaoberať vraždou Cervanovej

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Proti rozsudku z decembra minulého roka podali mimoriadne dovolanie všetci šiesti odsúdení.

Prípadom vraždy študentky Ľudmily Cervanovej spred vyše 30 rokov sa po vynesení právoplatného verdiktu opäť začal zaoberať Najvyšší súd. Proti rozsudku z decembra minulého roka podali mimoriadne dovolanie všetci šiesti odsúdení. Napísal to dnes denník Pravda.

Zvyšok trestu si ešte odpykávajú vo väzení dvaja hlavní odsúdení Miloš Kocúr a Milan Andrášik, ostatní sú v súčasnosti na slobode.

Podľa Trestného poriadku možno dovolanie podať proti rozhodnutiu súdu, ktorým bola vec právoplatne skončená. O dovolaní rozhoduje vždy Najvyšší súd, poznamenal denník. Najvyšší súd by mohol teoreticky okrem iného zrušiť napadnuté rozhodnutie súdu alebo jeho časť.

Dovolanie podpísané advokátom obžalovaných dostal ešte koncom septembra bratislavský krajský súd, ktorý v prípade pôvodne rozhodoval. "Krajský súd dovolanie v tejto veci postúpil Najvyššiemu súdu. Z toho dôvodu sa spisový materiál v súčasnosti nachádza tam," povedal Pravde hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak.

"Najvyšší súd sa uvedeným prípadom zaoberá. Termín rozhodnutia zatiaľ nebol určený," potvrdila šéfka kancelárie predsedu súdu Eva Rupcová.

Vražda Cervanovej patrí k najkontroverznejším a zrejme aj najdlhším procesom v dejinách slovenskej justície. Prípad vyvrcholil na konci vlaňajška, keď Najvyšší súd v obnovenom procese potvrdil vinu Andrášikovi, Kocúrovi a ďalším štyrom mužom. Andrášik a Kocúr sa museli po 16 rokoch vrátiť do väzenia, lebo im súd zvýšil tresty na 15 z pôvodných 13 rokov.

Dvadsaťročnú Cervanovú zavraždili podľa súdov v lete 1976. Predtým ju údajne uniesli z diskotéky v bratislavskej Mlynskej doline a v jednom byte ju opili a znásilnili. Odsúdení však vinu odmietali s tým, že bývalý režim proces zmanipuloval a stali sa len náhodnými obeťami snahy vyšetrovateľov ukončiť verejnosťou sledovaný prípad.

Zdielať na

Najčítanejšie správy