Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudia sa búria proti správcovi ich bytov. Obral ich o peniaze, tvrdia
Zdielať na

Ľudia sa búria proti správcovi ich bytov. Obral ich o peniaze, tvrdia

MICHALOVCE / Vzbura niektorých vlastníkov bytov v Michalovciach proti ich správcovi. Okresné stavebné bytové družstvo čelí podozreniu, že ľuďom účtuje položku, ktorá sa v zmluve o výkone správy nenachádza. Tento problém sa týka približne 5 a pol tisíca domácností. Správca bytov tvrdí, že zákon neporušil. Rozhodnúť musí súd.

Obyvateľov bytoviek trápi už dlhé roky jediná položka pri vyúčtovan - réžia údržby. "Musí súhlasiť vlastník a oni ho tu nemajú, v tom je ten problém," vraví delegát vlastníkov bytov, Ladislav Nagy.

Poplatok je každý rok iný. Vlastníci bytov sa o ňom dozvedajú iba sprostredkovane. Vadí im deľba nákladov rovnomerne na princípe solidarity medzi všetkých, namiesto reálnej kalkulácie údržby v konkrétnej bytovke.

Správca bytov sa bráni, že nepostupuje svojvoľne. Koná iba tak, ako rozhodujú zvolení delegáti. Tí zastupujú vlastníkov bytov. "Tie podmienky určujú delegáti na najvyššom zasadnutí," vraví správca, Dušan Čeripka. 

"Nie, delegát nemôže schváliť. Ako ja môžem schváliť za 48 ľudí?" čuduje sa Nagy. Tento spor na základe podnetu už riešila aj Slovenská obchodná inšpekcia. Výsledkom je pokuta 600 eur pre bytové družstvo, kvôli porušeniu zákona. O všetkom rozhodne súd. 

"zo zmluvy o výkone správy a jej dodatku nevyplýva účtovanie predmetnej položky. Momentálne je vo veci vedené súdne konanie," vyjadrila sa v stanovisku Slovenská obchodná inšpekcia. Vlastníci bytov postupne spisujú žiadosti o vrátenie peňazí, ktoré doteraz za réžiu údržby zaplatili. Kým na jeden byt to vychádza ročne len približne 8 eur, za všetky spravované byty počas celého kritického obdobia, to predstavuje poriadny balík peňazí.

Pozrite si reportáž o probléme obyvateľov obce Budmerice s kozami: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy