Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Posledné listy z knihy života
Zdielať na

Posledné listy z knihy života

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Fotografie z opustenej slovenskej židovskej školy, v ktorej sa zastavil čas v roku 1942, už videli ľudia v najväčších svetových metropolách. Všetkých, ktorí ju navštevovali, odviezli do koncentračných táborov. Autentické zábery sú súčasťou unikátneho projektu rodáka z Humenného a svetoznámeho fotografa Yuriho Dojča, ktorý je v týchto dňoch na Slovensku.

Za každou jednou fotografiou je príbeh človeka, ktorý sa už nikdy z koncentračného táboru nevrátil. Ako je možné urobiť také fotografie rozpadávajúcich sa kníh, ktoré už dokázali rozplakať mnohých ľudí? Nie je to vraj o kvalite fotoaparatátu. "Cítite, že žijete, že dýchate, čo v normálnom živote vám utečie. Keď stojíte pred tým hrobom, alebo knihou... Veľakrát mi napadne, kto tú knihu asi vlastnil. A ten človek určite nežije nežije a nemá hrob. To znamená, že tá fotka je jediné svedectvo o tom, že on vôbec existoval," vysvetľuje autor fotografií Yuri Dojč. Dovtedy hlavne uznávaný reklamný fotograf stretol na otcovom pohrebe ženu, ktorá prežila Osvienčim, Vtedy sa začal písať úplne nový a neplánovaný projekt,  z ktorého vzišli dojímavé fotografie ale aj výnimočný filmový dokument.

"Vždy sme mali pocit, keď sme hovorili s tými ľuďmi, že oni sedeli desaťročia a čakali na ten moment, keď to niekomu môžu povedať," dodáva producentka výstavy Last folio a dokumentárneho filmu Katya Kraus. "Bolo to osudové," hovorí Yuri Dojč. Napríklad na jednej kope kníh nakoniec úplne nečakane našiel aj knihu, ktorá patrila jeho dedovi. Dedovi, ktorého nikdy nepoznal. "Som našiel niečo, čo som ani nevedel, že hľadám," dodáva Yuri Dojč. Katya Kraus upresňuje: "To, čo Yuri vidí v tých knihách, sú portréty tých ľudí." Výstavu do Bratislavy prinieslo Rakúske kultúrne fórum s podporou kanadskej ambasády. Wilhelm Pfeistlinger, riaditeľ Rakúskeho kultúrneho fóra v Bratislave hovorí: "Jeden z dôvodov je aj to, že si pripomíname výročie oslobodenia koncentračného táboru v Mauthausene americkou armádou, tieto diela sú výnimočné." Yuriho Dojča teší medzinárodný záujem o výstavu: "Zaujímavé je, aký veľký je o to záujem. Napríklad v Brazílii prišlo na výstavu 50 tisíc ľudí."

Pozrite si aj dlhší rozhovor s fotografom Yuri Dojčom, kde opisuje, ako sa dostal k fotografovaniu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy