Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Dobrá správa! Vysoké školy budú rekonštruovať internáty
Zdielať na

Dobrá správa! Vysoké školy budú rekonštruovať internáty

Archívne video

VÍGĽAŠ – Modernizácia vysokoškolských internátov, dotácie na stravovanie študentov a ďalšie oblasti boli hlavnými témami dvojdňovej konferencie 27 riaditeľov Študentských domovov a jedální (ŠDaJ) a zástupcov študentov. Na Masarykovom dvore vo Vígľaši-Pstruši v okrese Detva diskutovali od stredy 2. mája aj o modernizácii ubytovania alebo environmentálnych témach v stravovaní. Hlavným cieľom tohto stretnutia bola aj výmena skúseností pri riadení, najmä v záujme zvýšenia kvality poskytovaných služieb.

"Dôležitá vec je podpora 50 miliónov eur na rekonštrukciu internátov, ktorú sľúbil ešte bývalý premiér,“ uviedol dnes na tlačovej besede predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Bálint Lovász a dodal, že stretnutie slúžilo aj na to, aby prostriedky boli využité čo najefektívnejšie a v prospech skvalitnenia prostredia pre študentov. Riaditelia internátov majú pripravené projekty a sú nachystaní čerpať prostriedky a začať rekonštruovať internáty.

Podľa predsedu ŠRVŠ majú prísľub, že v piatok 4. mája sa stretne ministerka školstva s premiérom a ministrom financií, aby sa dohodli na konkrétnej forme rozdelenia finančných prostriedkov a „v priebehu budúceho týždňa má 20 miliónov pre tento rok doraziť formou mimorozpočtového opatrenia na účet ministerstva školstva a toto ich má rozdeliť cez dotačné zmluvy na jednotlivé školy“.

Dôležitá je pre zúčastnených aj garancia poskytnutia zvyšných 30 miliónov eur na budúci rok. Prostriedky sú školy schopné vyčerpať na sto percent, projekty majú pripravené, ale riaditelia sú podľa Lovásza pripravení pracovať pre študentov aj ďalej nad rámec týchto 50 miliónov eur. Väčšina vysokoškolských internátov na Slovensku je vo veľmi zlom stave, lebo viac ako 90 percent z nich patrí do kategórie C, čo je najhorší z troch stupňov podľa metodiky ministerstva školstva.

Zámerom riaditeľov ŠDaJ je hlavne budovanie kvalitnej infraštruktúry internátov a stravovacích zariadení. Zástupcovia študentov vidia význam ŠDaJ hlavne vo vytváraní komunít, pozitívnom vplyve na kolektív, pôsobenie záujmových krúžkov, neformálneho a formálneho vzdelávania a mnohé iné. Kvalitné služby pre študentov majú pomôcť zvýšiť atraktivitu a konkurencieschopnosť vysokých škôl na Slovensku. "Našou prioritou je presvedčiť mladých ľudí, že Slovensko je priestor pre nich a dokážeme vytvoriť kvalitné prostredie pre nich,“ doplnil Lovász.

Riaditelia spolu so zástupcami študentov diskutovali v dvoch sekciách. V prvej hľadali odpovede na problémy týkajúce sa zatepľovania a rekonštrukcií internátov, elektronizácie ubytovacieho procesu, či systematického zberu podnetov od študentov. V druhej sekcii venovanej stravovaniu diskutovali o dotáciách na jedlo, verejných obstarávaniach na suroviny, ale aj o environmentálnych témach v stravovaní.

"Bez získavania kvalitnej spätnej väzby od študentov, ale aj manažérov, nemôžeme správne identifikovať problémy a hľadať riešenia,“ uviedol organizátor konferencie, študent Technickej univerzity vo Zvolene Ondrej Bajza na otázku, prečo po deviatich rokoch zorganizovali konferenciu riaditeľov. Bajza v rámci svojho štúdia na Sokratovom inštitúte rieši mikroprojekt zameraný na stravovanie vysokoškolákov.

"Vzhľadom na okolnosti, že dlhší čas nebolo spoločné stretnutie riaditeľov ŠDaJ, kde by sme si mohli vymieňať know-how, rozhodli sme sa túto tradíciu obnoviť,“ povedal riaditeľ ŠDaJ na Technickej univerzite v Košiciach Marek Dufala, ktorý verí, že toto podujatie naštartuje hlbšiu spoluprácu. Konferencia riaditeľov ŠDaJ sa konala pod záštitou všetkých troch zákonom zriadených reprezentácií vysokých škôl na Slovensku - Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy