Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Riziko, že sa v nemocnici nakazíte ďalšou chorobou je podľa hygienikov stále vyššie, ako ukazujú štatistiky
Zdielať na

Riziko, že sa v nemocnici nakazíte ďalšou chorobou je podľa hygienikov stále vyššie, ako ukazujú štatistiky

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovensko má zázračne čisté nemocnice. Tvrdia to štatistiky, ktoré poskytujú Úradu verejného zdravotníctva. Európsky priemer výskytu nemocničných nákaz je zhruba 7 násobne vyšší ako na Slovensku. Dôvodom sú skreslené štatistiky.

V našom spravodajstve sme na to upozorňovali pred dvoma rokmi. Zisťovali sme teda, či sa na tom niečo zmenilo. "Väčšine zdravotníckych zariadení sa stále nedarí dosiahnuť základný cieľ, ktorým je dostať službu nemocničných infekcií na reálnu úroveň bez nejakého neprofesionálneho zapierania existencie týchto nákaz," vyjadrila sa vedúca lekárka oddelenia Nemocničnej hygieny Univerzitnej nemocnice v Martine Adriana Kompaníková. 

Za dva roky sa teda nezmenilo nič. Nemocnice stále v štatistikách uvádzajú len zlomok pravdivých údajov o tom, koľko pacientov sa v nemocnici nakazilo. Pravdivé nahlasovanie, a teda väčšie percento v tabuľke nemá byť preto, aby sme videli, ktorá nemocnica je najšpinavšia. Ale preto, aby sa v tej ktorej nemocnici zabránilo epidémiám. "Reálny stav by mal byť taký, ako popisujú nemocničné zariadenia v zahraničí, ktoré pripúšťajú, že v priemere v nemocnici sa počet nemocničných infekcií odhaduje na 5 až 8 percent," vysvetlila epidemiologička Kompaníková. Na Slovensku sa tak reálne infekciou v nemocnici nakazí zrejme mnoho násobne viac pacientov, ako hovoria štatistiky. 

Keďže máme naoko čisté nemocnice, neriešime problém s nákazami. A práve toto je najväčším problém. Prísť do nemocnice so zlomenou nohou a odísť so závažnou infekciou nechce nikto. Lenže toto sa v skutočnosti deje. Súkromný prevádzkovateľ zdravotníckych zariadení preto na vlastnú päsť vykonal prieskum. "Celkovo tam bolo 14 nemocníc a nám vyšlo číslo v našich nemocniciach 7,35 percenta," vyjadril sa k problému Vladimír Dvorový, generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare. 

Nie pokuty, častejšia hygiena personálu

Otázkou teda aj po dvoch rokoch ostáva, čo s týmto problémom robí štát. Ten totiž o probléme skresľovania štatistík vie, no pokuty za nesprávne nahlasovanie štandardne neudeľuje. Celkovému problému týkajúceho sa prenosu nákaz sa ale dá jednoducho predísť. "V prenose nákaz zohráva rozhodujúcu úlohu dezinfekcia rúk, ale ak chcete niečo zmeniť, je pri dospelých neskutočne ťažké ich naučiť, aby robili niečo inak, ako boli zvyknutí," poznamenal generálny riaditeľ. Problém umývania rúk personálu v nemocniciach sa štát rozhodol riešiť systematicky.

Nemocničný personál dostane národný plán hygieny

Už onedlho sa tak môže stať, že okrem školení BOZP pribudnú personálu aj školenia umývania rúk. "Z aktivity nás nemocničných epidemiológov sa pripravila koncepcia nemocničnej hygieny a epidemiológie, ktorá je rozpracovaná a čaká len na legislatívne zaradenie, a takisto je pripravený národný akčný plán," uviedla epidemiologička. Podľa týchto dokumentov by mal štát prikázať nemocniciam, aby každá mala svojho epidemiológa, ktorý by mal za úlohu riešiť len hygienu a pravdivé nahlasovanie nemocničných nákaz. Dôvodom je prípadné zasiahnutie v nemocnici či zlepšenie prevencie. Dôležité ale je aj to, aby sám pacient upozornil vyšetrujúceho lekára či sestru na dodržanie hygieny. "Pacient by mal mať právo poukázať, pán doktor, neumyli ste si ruky. Má však pacient dosť odvahy alebo vedomostí? Tá odvaha nám proste chýba," dodala na záver Kompaníková. 

Pozrite si archívnu reportáž o dieťati, ktoré zomrelo na infekciu :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy