Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza zmenky: Rusko uviedol, že k podpisu zmeniek ho prinútila nutnosť
Zdielať na

Kauza zmenky: Rusko uviedol, že k podpisu zmeniek ho prinútila nutnosť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kauza nevyplatených miliónových zmeniek Kočner verzus Rusko pokračuje. Po tom, čo minulý týždeň v tejto súvislosti v jednom konaní padol rozsudok, v stredu sa procesné strany stretli na pojednávaní vo veci ďalšej zmenky. Rozsiahlu výpoveď poskytol aj Pavol Rusko.

Predmetom konania, ktoré prebehlo v stredu bola zmenka v hodnote až 26 miliónov 190 tisíc eur. Žalovaným je v prvom rade Pavol Rusko a v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia. Marián Kočner ale neprišiel, do soboty by mal byť v zahraničí. Pavol Rusko sa ale tentokrát dostavil a priznal aj podpis štyroch zmeniek.

Podpis zmeniek zdôvodnil tak, že ak by zmenky v roku 2000 nepodpísal, nebola by TV Markíza. To opäť zdôraznil aj jeho obhajca. Okrem toho Pavol Rusko poskytol veľmi emotívnu výpoveď, ktorá trvala takmer 3 hodiny. "Všetky dôvody, pre ktoré vznikli spôsobila pani Volzová. My sme riešili a zachraňovali situáciu," poznamenal. Bývalá Ruskova spoločníčka Volzová podľa neho dostala televíziu do exekúcie. Tvrdí aj to, že uznala neexistujúci dlh voči spoločnosti Gamatex. "Podľa názoru pani Volzovej prípad zmeniek je jeden veľký podvod," vyjadril sa jej advokát Roman Kvasnica.

Rusko hovoril aj o podsvetí

Rusko pred súdom tvrdil aj to, že sa s Mariánom Kočnerom ani s podsvetím na ničom nedohodol. Priznal však, že s mafiánmi problémy mal a bez ochranky nikde nechodil. "My sme bojovali s podsvetím - s Čongradym, so Steinhubelom, s ľuďmi, ktorí sú dnes na doživotie," prezradil. Okrem toho Ernesta Valka, ktorý bol v tom čase podpredsedom licenčnej rady označil za prostredníka v tejto veci. "V tom období pred 18 timi rokmi, som bol šťastný, že som našiel cestu ako z toho celého von," dodal.

Spoločnosť Markíza Slovakia ale aj v tomto konaní autenticitu zmeniek a najmä dobu ich podpisu spochybňuje. Jej obhajca argumentoval aj tým, že vek atramentu sa už teraz zistiť nedá. Podľa znalca sa ale fakt, či bol v tom čase už vyrábaný, odhaliť dá. "Spochybňujem to, že tie zmenky existovali v roku 2000, a že boli podpísané Pavlom Ruskom v čase, keď tento zastával funkciu konateľa spoločnosti Markíza Slovakia,"  vyjadril sa Tomáš Kamenec, advokát spoločnosti Markíza Slovakia. 

Medzi žalovanými došlo ku konfliktu

Okrem toho medzi dvoma žalovanými došlo aj ku konfliktu. Rusko totiž obvinil obhajcu Markízy, že ho nútili klamať. "Tam v jednej chvíli povedal, no ano, ale keby sme hovorili my spolu to isté Kočner nemá šancu. To odmietam," povedal Rusko. "Považujem to zo strany pána Ruska za nehorázne takéto tvrdenie,"  poznamenal advokát Kamenec.

Súd rieši zmenky, ktorých vyplatenie požaduje žalobca na troch samostatných konaniach. V prípade zmenky v hodnote 8 miliónov senát minulý týždeň už rozhodol, a to v prospech Mariána Kočnera. Rozsudok je ale zatiaľ neprávoplatný. 

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s kauzou zmenky : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy