Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Internetový slovník nárečí východného Slovenska má 47.000 slov
Zdielať na

Internetový slovník nárečí východného Slovenska má 47.000 slov

Zdroj: wikipedia.org

Božekane, zahlušeni, chaľovac či priblukac, to je len niekoľko slov z nového internetového šarišsko-slovenského slovníka

Božekane, zahlušeni, chaľovac či priblukac še, to je niekoľko z vyše 47.000 slov, ktoré sú v súčasnosti na internetovom šarišsko-slovenskom slovníku.

Pred niekoľkými rokmi stránku založil Stanislav Štofaňák, postupne sa k nemu pridali desiatky dobrovoľných prispievateľov. Na stránke denne pribúdajú slová, slovné spojenia, básničky či prezývky zo Spiša, Zemplína a Šariša.

"Pôvodne som si robil vlastnú databázu slov vo svojom počítači, chcel som však viac prispieť k zachovaniu nárečí," povedal ČTK Štofaňák. Práve internet sa podľa neho stal nástrojom na rýchlejšie budovanie slovníka. Sám preto počas štúdia na vysokej škole vytvoril internetovú stránku, na ktorej umožnil prispievať všetkým dobrovoľníkom.

Stránka začala návštevníkov priťahovať aj pre svoju vtipnosť. Doteraz tam slová či slovné spojenia pripojilo už vyše 230 nadšencov. Postupne tu okrem prekladového slovníka začali pribúdať aj ďalšie sekcie. Medzi nimi napríklad básničky, príslovia, múdrosti, povedačky či rozprávky.

Chto gazduje, ten ma - je jedna zo šarišských múdrostí. Podľa slovníka to znamená, že úspech závisí od snahy. Za úspešnú považuje stránku aj jej autor. Časť komunity prispievateľov sa dokonca cez internet aj zoznámila a zorganizovala si spoločné stretnutie. Veľkú väčšinu dobrovoľníkov však 29-ročný Štofaňák vôbec nepozná.

Práca na rozširovaní slovníka podľa Štofaňáka, ktorý sám pochádza zo Šariša, nikdy neskončí. Stále sa totiž podľa neho budú objavovať nové výrazy, ktoré bude treba prekladať aj do nárečí. Stránka však neslúži len na udržanie "vychodňarčiny", ale aj na pobavenie a poučenie.

Napríklad múdrosť Chto dvoch fiškaľoch placi, ten na sudze ňeutrci vysvetľuje, že investícia do dobrých právnikov sa vyplatí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy