Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekári by mali liečiť pacientov jednotným systémom, tvrdí Ministerstvo zdravotníctva. Pomôcť im má publikácia NÚDCH
Zdielať na

Lekári by mali liečiť pacientov jednotným systémom, tvrdí Ministerstvo zdravotníctva. Pomôcť im má publikácia NÚDCH

BRATISLAVA / Cieľom ministerstva zdravotníctva bude nastaviť jednotný systém diagnostiky a liečby, aby sa nestávalo, že na rovnaký druh diagnózy budú pacienta liečiť v dvoch zdravotníckych zariadeniach rozdielne. Prvou lastovičkou je publikácia od lekárov Národného ústavu detských chorôb.

Publikácia od lekárov Národného ústavu detských chorôb by im mala zefektívniť čas, zrýchliť diagnostiku aj nasadenie liečby. Načo sú vyštudovaným lekárom presné postupy, a aké vyšetrenia a diagnostiku potrebuje pacient pri konkrétnych symptómoch porozprával Milan Kokavec, prednosta ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb. "K diagnóze sa vieme dostať buď rýchlo alebo pomaly, čiže je rozdiel či pôjdeme od ľavej ruky alebo od ľavej nohy, alebo od hlavy. V každom prípade bude tá diagnóza správna. Publikácia má ale slúžiť na to, aby sme sa čo najrýchlejšie a najefektívnejšie dostali k tomu výsledku," vysvetlil. 

V Národnom ústave detských chorôb tieto štandardy využívajú už druhý rok. "Tieto postupy sú osvedčené už aj v zahraničí," vyjadrila sa Ľudmila Podracká, prednostka detskej kliniky Lekárskej fakulty UK a NÚDCH. "Boli spracované všetky tie postupy podľa najnovších poznatkov," povedal primár oddelenia detskej diabetológie Ľubomír Barák. Štandardizované postupy pre lekárov pripravuje aj Ministerstvo zdravotníctva, aby pacienti v každej nemocnici dostali rovnaký typ vyšetrenia. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská poznamenala, že už približne rok majú pracovné skupiny. Podľa nej by tiež publikácia mala dopomôcť k tomu, aby sa pacienti dozvedeli od lekára na čo majú nárok, čo je štandardom. 

Šéf národného ústavu detských chorôb hovorí nielen o ochrane lekára aj pacienta, ale aj o úsporách, na ktorých sa podieľali aj tieto štandardy. "Nikto nieje taký akademik ako sa hovorí, že má v hlave celú tú knižnicu.  V rámci liekov sme poklesli o mínus milión eur, v rámci diagnostík hovoríme o čísle bezmála 100 tisíc eur a v rámci zdravotníckych pomôcok je to 220 tisíc eur," uviedol Ladislav Kužela, generálny riaditeľ ústavu. "Tým, že by zadefinovali, aj ktoré odbery či diagnostika má byť použitá pri danom ochorení, symptóme, sa asi aj zníži nadožívanie diagnostických metód," povedala ministerka Kalavská. Podľa prednostu Kokavca to už teraz výrazne znížilo náklady, aby sa nerobili opakované vyšetrenia. 

Pozrite si archívnu reportáž o mužovi, ktorý si urobil z nemocnice nocľaháreň:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy