Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ľudia sa na Kolibe spájali pre dobrú vec. Vďaka nim môže Plamienok ďalej pomáhať
Zdielať na

Ľudia sa na Kolibe spájali pre dobrú vec. Vďaka nim môže Plamienok ďalej pomáhať

BRATISLAVA / V čase, keď sa väčšina z nás ukladala spať, na bratislavskej Kolibe, na jednom z najstrmších bratislavských svahov, odštartoval už tretí ročník 24 hodinového charitatívneho ultrabehu. Celý výťažok pôjde opäť neziskovej organizácii Plamienok. Pomáha nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom, aby mohli zvyšok krátkeho života dožiť doma, medzi svojimi blízkymi.

Mnohé sa len nedávno narodili, no už im ostáva len krátky čas, alebo majú nevyliečiteľnú diagnózu. Ich jediná prosba je: Pustite ma domov. Mnohé rodiny by to svojim deťom bez Plamienka nevedeli splniť. "Ročne najazdím približne okolo 80 až 90 tisíc kilometrov, urobíme viac ako 500 domácich návštev," hovorí riaditeľka a zakladateľka detského hospicu Plamienok Mária Jasenková. 

Je polnoc a na Kolibe sa stretlo nielen bežci, ktorí odbehnú symbolických pár okruhov, ale aj ultrabežci, ktorí pre dobrú vec pobežia 24 hodín. "Je fajn polnoc, deti spia, tak prispejem hlavne na Plamienok," vysvetľuje svoje dôvody účastník. 

Jeden okruh má 3 kilometre a prevýšenie 200 metrov. "To znamená, že ľudia v priebehu 30 kôl, čo je približne taký dobrý priemer vystúpajú 6000 metrov," hovorí organizátor Martin Urbaník. 

Ultrabeh podporila aj partia bežcov z našej televízie, v ktorej nechýbala ani naša strihačka a kostymérka. "To, čo robia ľudia z Plamienka pre deti to by som ja v živote nedokázal, tak im skúšam aspoň takto pomôcť," povedal moderátor Ján Mečiar. 

Aj keď to tak nevyzerá Plamienok a ultrabeh majú veľa spoločného. "To ako si ľudia myslia, že trpíme, to je nič oproti tomu, ako trpia tí ľudia, kvôli ktorým to robíme," povedal jeden z bežcov. "My sme v minulom roku v druhom ročníku vyzbierali približne 12 000 eur," uviedol Urbaník. "My zhruba 10-12 tisíc eur minieme na benzín. Čiže vďaka tomu budeme môcť za deťmi chodiť domov," hovorí Jasenková. 

Iba raz za rok je tu možné odbehnúť si trať pod vysvietenou lanovkou. Aj vďaka výťažku môžu deti s ťažkým osudom zažiť chvíle, aké sú pre nás ostatných samozrejmosťou.

Viac o akcii Ultralanovka pre Plamienok sa dozviete z reportáže: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy