Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výtlky na cestách nie sú novinkou. Do niektorých sa vojde aj človek
Zdielať na

Výtlky na cestách nie sú novinkou. Do niektorých sa vojde aj človek

CHLMEC / Jednu dieru sa vám autom podarí obísť, no razom ste v ďalších dvoch. Tak vyzerajú po zime mnohé cesty na Slovensku. Divák TV JOJ ale upozornil na takú dieru, z ktorej by ste autom zaručene nevyšli.

"Asi 40 centimetrov na 40 centimetrov, asi meter do hĺbky. Keby som tu vošiel s kolesom, tak mi odtrhne koleso alebo nápravu," uviedol obyvateľ obce Ptičie Viliam Lancoš. Ak by sa niekomu podarilo natrafiť kolesom práve na túto dieru, zrejme by ste sa von tak ľahko nedostali.

Cesta medzi Humenným a Porúbkou je naozaj kritická. Prešovská VÚC potvrdila, že ide o úsek, ktorý je v ich správe. "Vieme, že cesta je v zlom stave.
Evidujeme na nej tri kritické úseky," povedal riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Peter Kočiško. Riaditeľ vysvetlil, že diery zasypávali frézovaným materiálom, keďže iné adekvátne technológie dostupné neboli. "V marcovom, februárovom období nefungujú obaľovanie centrá a zároveň poveternostné limity neumožňujú aplikovať takúto technológiu," uviedol Kočiško. 

Škrabance na laku auta či poškodené sklo bez vinníka poisťovňa preplatí z havarijného poistenia. Je tu ale ešte iná možnosť. "Ak však havarijné poistenie nemáte, je potrebné škodu vyčísliť a následne ju vymáhať od správcu komunikácie. Vtedy je dôležité privolať políciu, ktorá zdokumentuje výtlk a určí správcu cesty," povedala hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illašová. 

Ak sú cesty zničené a výtlkov je naozaj veľa, zákon hovorí, že ich vodič má predpokladať. "Potom správca cesty za škodu za vozidle nezodpovedá," dodal Ficek. Aj keď vodičom tečú nervy, nezostáva im iné iba čakať, kedy príde na rad práve ten ich úsek. "Aktuálne sú všetky kapacity personálne aj strojné nasadené. Uvedený úsek cesty budeme opravovať formou lokálnych vysprávok," povedal Kočiško. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy