Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Deravá sieť v zdravotníctve. V okresoch je veľký deficit lekárov
Zdielať na

Deravá sieť v zdravotníctve. V okresoch je veľký deficit lekárov

BRATISALVA / Stovky pacientov po celom Slovensku vstávajú skoro ráno, len aby sa im v rade u lekára ušlo poradové číslo. V menších okresoch totiž chýbajú špecialisti a pacienti čakajú na odborné vyšetrenie aj pol roka. Ministerstvo zdravotníctva vraj o probléme vie a už ho analyzuje.

O probléme dostať sa k špecialistovi zrejme vie každý, či už to zažil na vlastnej koži, alebo sa s tým stretol niekto zo známych. Problém, ktorým si prešiel divák TV JOJ Milan, je tomu jasným príkladom. 

"Sľúbil som Vám informáciu, ako som absolvoval urologickú prehliadku po sedemmesačnej snahe o vyšetrenie. Včera som bol vyšetrený, bola mi nasadená liečba liekmi, ktorú som potreboval pri ťažkostiach spred polroka." Milan pritom kontaktoval nielen svoju zdravotnú poisťovňu, ale aj vedenie Žilinského samosprávneho kraja, pomôcť mu so skorším termínom vyšetrenia nevedeli.

"V Žilinskom kraji by malo byť 14 urológov a je ich tu 23 z pohľadu Ministerstva zdravotníctva SR je v Žilinskom kraji dostatok úrológov," reagoval hovorca kraja Lukáš Milan. V zmysle platnej legislatívy o minimálnej sieti pokrytia lekármi je v kraji lekárov dostatok, ale nie ak hovoríme o konkrétnych okresných mestách. Aj poisťovne vidia riešenie v úprave zákona o minimálnej sieti na úrovni okresov. Zdravotná poisťovňa dôvera len nedávno spustila mapu zdravotníctva.

Ministerstvo dáta zbiera a vyhodnocuje. Súbežne však musí hľadať spôsob ako lekárov motivovať k práci v malých mestách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy