Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Politici z parlamentu nastúpili v zápase proti mladým Rómom
Zdielať na

Politici z parlamentu nastúpili v zápase proti mladým Rómom

BRATISLAVA / Už štvrtý rok po sebe zorganizoval veľvyslanec USA pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov futbalový turnaj. Svoj tím prvýkrát postavila aj Národná rada. Súťažili ale i diplomati. 

Politikom, ale až na výnimky, futbal až tak výnimočne nejde. Hneď prvý zápas s mladými rómskymi futbalistami prehrali. Následne oznámili aj jednu novinku. Už počas leta vytvoria vlastný futbalový tím.

Obleky vymenili za dresy a hlasovacie karty za futbalovú loptu. Kto bol hlavný muž ich tímu, nebolo prekvapením. "Ja asi aj z tohto sveta budem odchádzať ako kapitán. Som hovoril Tittelovi nech to neskúsi zmeniť," povedal s úsmevom predseda národnej rady Andrej Danko. Mladí Rómovia z východného Slovenska mali pred politikmi rešpekt iba chvíľu. Miestami tvrdý súboj mal celkom jasného víťaza, no politici to neboli. "Som miestami rozmýšľal ako mám ísť. Či mám byť tvrdší, alebo mám ich nechať trošku," povedal jeden z mladých futbalistov."No som pred kolapsom," dodal Danko. 

Aj keď v niektorých častiach zápasu to vyzeralo ako vtip, politici avizovali prekvapivý plán. Slovenský parlament bude mať svoj oficiálny futbalový tím. "Na pôde parlamentu máme záujem vytvoriť parlamentný tím. Vrámci Vyšehradskej štvorky by sme chceli pri nejakej príležitosti odohrať futbalový zápas, a to so zástupcami parlamentov," vyjadril sa bývalý slovenský futbalista Dušan Tittel. Bývalý futbalista ale ukázal, že futbalové ťahy ovláda ešte aj dnes. Andrejovi Dankovi trvalo trochu dlhšie, kým začal byť aktívnejší, no neskôr strelil viacero gólov.  

V zápase nezaháľal ani predseda strany NOVA Gábor Grendel. "Slabiny nášho družstva vidím práve v našich bruchách a v tom, že sme zmiešaný tím koalícia a opozícia. Takže nevieme spolupracovať," zhodnotil Grendel. Do bránky parlamentného tímu sa postavili poslanec NR SR za stranu SaS Martin Klus. "5 gólov za 15 minút. To je slabá vizitka brankára," povedal na svoju adresu Klus. Celý turnaj sa ale niesol v symbolickom duchu. Piatok 6.apríla je totiž deň Rómov. Splnomocnenec vlády pre rómske komunity dnes hodnotil nielen úspechy ale aj to, čo sa zatiaľ nepodarilo.

S mladými futbalistami z Plaveckého Štvrtku prišiel aj ich učiteľ, ktorého pozitívny prístup k ich vzdelávaniu bol vidieť aj na samotných hráčoch. "Vidia športovú halu tak v pohode môžem počítať matematiku. 19 sedadiel, 5 radov, devätnásť krát päť. Harmonogram cestovných spojov. Ja sa zahrajem, že nemám okuliare, tak im dám prečítať cestovný poriadok, kedy nám ide vlak," vysvetlil učiteľ chlapcov.

Pozrite si reportáž o Národnom futbalovom štadióne: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy