Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V okolí elektrárne menia tablety proti rádioaktivite
Zdielať na

V okolí elektrárne menia tablety proti rádioaktivite

Zdroj: sxc.hu/ilustračné

V 220 obciach a mestách Trnavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Bratislavského kraja začali vymienať jódovú profilaxiu

V okolí jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice sa začala pravidelná výmena preparátu jodidu draselného, ktorý sa užíva v prípade úniku rádioaktívnych látok.

Ako agentúru SITA informoval hovorca Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti Dobroslav Dobák, v 220 obciach a mestách Trnavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Bratislavského kraja začali vymienať jódovú profilaxiu, ktorej vypršala exspiračná lehota.

Podľa zákona tento preparát zabezpečuje pre obyvateľov prevádzkovateľ jadrového zariadenia na vlastné náklady. Nové preparáty vydávajú obecné alebo mestské úrady, na ktorých sa zároveň odovzdávajú staré jódové profilaxie.

"Obce staré preparáty odovzdajú príslušnému obvodnému úradu a prevádzkovateľ jadrového zariadenia zabezpečí ich ekologickú likvidáciu," dodal Dobák.

Jódová profilaxia sa aplikuje pri úniku rádioaktívnych nebezpečných látok. Obsahuje totiž stabilný jód, ktorý blokuje viazanie rádioaktívneho jódu štítnou žľazou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy