Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zhromaždenia Za slušné Slovensko pokračujú. Zúčastneným sa prihovoria slovenské osobnosti
Zdielať na

Zhromaždenia Za slušné Slovensko pokračujú. Zúčastneným sa prihovoria slovenské osobnosti

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V piatok sa koná ďalšie zhromaždenie Za slušné Slovensko. Zhromaždenie sa bude opäť konať na Námestí SNP. K zúčastneným sa v Bratislave prihovoria Zuzana Kronerová, František Mikloško, Filip Vagáč, Martin Mojžis, Ondrej Gažovič či Juraj Kemka. Zhromaždenia sa opäť konajú po celom Slovensku, ale aj vo svete. Zapojí sa minimálne 34 slovenských miest a ďalších 25 miest v zahraničí.

Minulý týždeň prehovorili k zúčastneným na zhromaždení v Bratislave emeritný arcibiskup Róbert Bezák či sestra Jána Kuciaka Mária. "Vyzývame všetkých, ktorí sa zúčastnia na dnešných zhromaždeniach, aby prišli pokojne a rozhodne vyjadriť svoj občiansky postoj. Nenechajme sa nikým vyprovokovať. Prosíme všetkých, aby rešpektovali pokyny organizátorov a polície," uviedli organizátori zhromaždení. Zároveň prosia ľudí, aby si priniesli kľúče. Organizátori žiadajú predčasné voľby.

Za slušné Slovensko sa postavia aj Žilinčania

Okrem dôsledného vyšetrenia vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej žiadajú bratislavskí organizátori, ku ktorým sa pridávajú aj organizátori zo Žiliny, predčasné voľby. "Požadovali sme demisiu vlády. No výmenu "figúrok" vo vláde nepovažujeme za jej naplnenie. Nesmieme zabudnúť na všetko, čo za posledné dni vyplávalo na povrch. Na to, že ani po troch týždňoch nepoznáme vraha Jána a Martiny. Potrebujeme novú šancu pre slušné a spravodlivé Slovensko, a preto požadujeme predčasné voľby. Momentálne to vidíme ako jedinú možnosť obnovy dôvery ľudí v štát,“ vyjadruje spoločné stanovisko organizátorov Kristína Ďurišová. 

V Žiline vystúpi herečka a speváčka Barbora Švidraňová, novinár odsúdený za články o Pavlovi Paškovi Lukáš Milan, kazateľ cirkvi bratskej Ján Máhrik, otec zavraždeného študenta Daniela Tupého Daniel Tupý starší a ďalší. Zhromaždenie v Žiline sa začne o 17.00 hodine, pričom predpokladajú pokojný priebeh a koniec zhromaždenia o 18.00 hodine.

Tento týždeň sa zhromaždenia konajú po celom Slovensku aj vo svete. Zapojí sa minimálne 34 slovenských miest a 25 miest v zahraničí. Okrem Bratislavy sa zhromaždenia konajú napríklad aj v Trnave, v Bánovciach nad Bebravou, v Komárne, v Košiciach, v Lučenci, v Pezinku či v Nitre, v Rožnave alebo vo Veľkom Krtíši. V zahraničí sa zídu vo väčšine európskych hlavných miest, ale aj v Brne, v Malage, v New Yorku, v Sydney či v Reykjavíku a v Santiago de Chille.

​Minulý týždeň na zhromaždenia po celom Slovensku prišlo odhadom 120 000 ľudí, pričom v Bratislave prišlo na Námestie SNP 50 až 60 tisíc ľudí. Týždeň predtým, v piatok 2. marca, sa konali spomienkové zhromaždenia a pochody, ktorými si ľudia uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy