Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti odchádzajúce z detského domova nevedia hospodáriť s peniazmi. Niektoré spadnú na dno
Zdielať na

Deti odchádzajúce z detského domova nevedia hospodáriť s peniazmi. Niektoré spadnú na dno

NOVÉ ZÁMKY / Zo 4500 detí, ktoré vyrastajú v detských domovoch, ročne dovŕši osemnástku viac ako 300. Keď sa rozhodnú z domova odísť, je to definitívne. Nie všetkým sa podarí uchytiť. Svoje o tom vie Peťo z Nových Zámkov. Nebyť rodiny pani Majky, skončil by na ulici. Nová legislatíva, platná od apríla, už myslí aj na takéto prípady. Za istých podmienok, sa budú môcť dočasne vrátiť do bezpečia detského domova.

Do domova sa Peter dostal ako 9-ročný a v lete dovŕšil 18. S čerstvým výučným listom kuchára chcel začať nový život. "Pýtali sa, či ostanem, alebo nie ja som povedal, že nie. Neviem, asi som chcel o niečo väčšiu voľnosť," bývalý chovanec detského domova Peťo. 

Začal si robiť maturitu, tak mohol zostať aj v detskom domove. Ale štvorciferná suma na vkladnej knižke, ktorú mu pribalili k dvom taškám, lákala. "Získava od štátu príspevok čosi viac ako 910 eur, plus dostane všetky úspory, ktoré mu robila obec, čo je v súlade so zákonom a tak isto aj všetky finančné prostriedky, ktoré si nasporil," vysvetľuje Jana Lukáčová z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny. Dokopy to vychádzalo skoro 7 000 eur. 

S kamošom išiel do podnájmu, 180 eur neraz platil aj za neho. Štúdium bolo nad jeho sily, tak sa zamestnal ako pomocný kuchár - bez zmluvy. Keď prišiel o prácu, musel aj z podnájmu. Tisíce na knižke, ktoré mu mali zabezpečiť štart do života, sa rozkotúľali.

"Zrazu ho všetci mali radi, zrazu všetci boli kamaráti, zrazu každému na ňom záležalo, tá láska stála peniaze čo dostal z detského domova, ale chvalabohu nestalo sa nič také, čo by ho poznačilo v živote," opisuje situáciu jeho záchrankyňa Maja Dunaiová Kvakavka.

Peťa, na ktorého osud ho upozornila dcéra, z ulice zavolala na obed a bolo rozhodnuté. "Prešlo poobedie, vošla som do detskej, a zbadala som, že veľmi veľká taška, bolo mi jasné že tá taška nemá miesto," povedala Maja. 

Ponúkla mu aj nocľah, a potom aj na druhý deň. A na stránke sociálnej siete si zavesila status: "Milí priatelia, zas vás chcem poprosiť o pomoc ..." a dodáva, "ono sa hovorí, že tieto virtuálne priateľstvá nestoja za nič, nie je to pravda."

Vďaka nim k bezdomovcovi pánovi Danielovi, ktorého pani Majka prichýlila na záhradu pred 10 rokmi, pribudla do unimobunky, na ktorú sa vyzbierali priatelia, pani Mária, ktorá žila na ulici 16 rokov. Teraz prichádzali ponuky práce. Dokonca aj do Bratislavy, či zahraničia.

"Nie každý má to šťastie, že má rodinné zázemie, a tu je miesto pre to, aby sme sa dali dohromady a pomohli," hovorí primátor Nových Zámkov Otokar Klein. Vďaka tomu Peťo už zarezáva v mestskej reštaurácii. A vďaka srdečnosti Majkinej rodiny má dočasne aj kde spať. Na preddavok k podnájmu potrebuje aspoň 4 stovky – tie sú pre neho momentálne snom.

Pozrite si reportáž o tom, ako aj napriek tomu, že deti dostávajú lásku, utekajú z detských domov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy