Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Elektronické zdravotníctvo čelí ďalšiemu problému. Psychológovia sa obávajú úniku informácii
Zdielať na

Elektronické zdravotníctvo čelí ďalšiemu problému. Psychológovia sa obávajú úniku informácii

BRATISLAVA / Otázniky, ktoré sa vynárajú pri elektronickom zdravotníctve, nemajú konca. Najnovšie majú obavy klinickí psychológovia. Tvrdia, že do registra musia uvádzať meno každého klienta, teda aj tých, ktorí nemajú žiadnu diagnózu. Národné centrum zdravotníckych informácií tieto tvrdenia odmieta.

Kreslo terapeuta môže vyhľadať aj úplne zdravý človek - napríklad pri problémoch v práci či v manželstve. Aj to sa však po novom o vás dozvie Národné centrum zdravotníckych informácií.

Upozorňujú na to klinickí psychológovia, ktorí tvrdia, že do centra musia zasielať údaje o všetkých klientoch, teda aj tých, ktorí nie sú chorí, len potrebujú poradiť či usmerniť. Zákon vraj na túto situáciu nemyslel. "Zásadným problémom je, že sa nám prelínajú dve role, rola psychológa a zdravotníckeho pracovníka," hovorí klinický psychológ Dušan Kešický.

Odborník sa obáva, že ľudí, to môže odradiť od toho, aby vyhľadali pomoc. Do ambulancie mu totiž chodia aj s veľmi intímnymi problémami: "Prišiel za mnou, priniesol CDčka, že sa bojí, že je pedofil. Hovoril, že sa odhodlával 2 roky, pozreli sme to, nič také to nebolo, ale keby som naňho tlačil, aby zverejnil svoje meno, nikdy by neprišiel," uviedol príklad Kešický.

"Psychológ si vedie svoju evidenciu, ale otázka je, čo naozaj zapísať do elektronickej zdravotnej knižky," povedala prezidentka slovenskej komory psychológov Eva Klimová. Šéf parlamentného zdravotníckeho výboru oponuje, že poradenstvo je z tejto povinnosti vyňaté. Národné centrum zdravotníckych informácií hovorí, že zbiera len štatistické dáta. "Záznam sa robí iba vtedy, ak je poskytnutá zdravotnícka starostlivosť a klinickí psychológovia tam presne majú určené, aké sú to úkony," vysvetľuje poslanec NR SR Štefan Zelník

"Akonáhle klinický psychológ priradí diagnózu, má povinnosť nahlásiť štatistické údaje. Tie sa týkajú počtu pacientov a ekonomických či iných informácií o danej ambulancii," hovorí Diana Dúhová z Národného centra zdravotníckych informácií. "Narážame na to, že to nie je technicky ani legislatívne doriešené, pretože psychológ nedáva diagnózy," upozorňuje Klimová.  

Elektronické zdravotníctvo funguje necelé 2 mesiace a viaceré veci sa v ňom dolaďovali takpovediac za chodu po upozorneniach lekárov. Otázka poradenstva by sa mohla vyriešiť už na budúci týždeň, kedy sa psychológovia stretnú s vedením NCZI. "Keby raz došlo k nejakému úniku informácií, tak by to mohol byť veľký problém, pretože vy vôbec nemusíte mať ochorenie a len sa prídete poradiť a môže to byť zneužité voči vám," dodal na záver Suchánek. 

Elektronické zdravotníctvo zdvíha tlak lekárom aj poslancom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy