Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Siamský chlapec má stále infekciu
Zdielať na

Siamský chlapec má stále infekciu

Lekári odhadujú, že sa im v priebehu 14 dní podarí úplne prebrať z umelého spánku oddelené siamské dvojča Michala Müllera. Pozrite si krátke VIDEO.

Lekári odhadujú, že sa im v priebehu 14 dní podarí úplne prebrať z umelého spánku oddelené siamské dvojča Michala Müllera.

Hoci je takmer polročný chlapec pod vplyvom sedatív, podľa zdravotníkov reaguje na vonkajšie prostredie, spontánne otvára oči a hýbe rukami. Stále mu však hrozí infekcia.

Chlapčekovi dobre funguje pečeň a s podporou liekov aj obličky. "Tento stav bude trvať niekoľko týždňov. Infekcia bude stále čakať na to, kedy bude môcť vzplanúť," opísal stav Michala špecialista z bratislavskej detskej fakultnej nemocnice na Kramároch Tibor Šagát. V súčasnosti sa o Michala stará jedna sestra a jeden lekár.

Druhé dvojča, Marek, zomrel minulý týždeň na následky pooperačných komplikácií. Michalovi sa po oddelení darilo lepšie. Mal však problémy s nedostatočné vyvinutým črevom, a preto musel podstúpiť niekoľko operácií.

Michalovi naposledy pred dvoma dňami menili antibiotiká. Lekári využili úplné uspanie chlapčeka a popri tracheotómii mu urobili ďalšie operácie rekonštrukcie kože na brušku a hrudníku.

Podľa primára Vladimíra Cingela, ktorý operáciu oddelenia siamských dvojičiek viedol, pokryli už celkovo 90 percent otvorenej časti hrudníka. Problémom naďalej ostáva zažívací trakt. "Kvalita čreva je lepšia ako pri poslednej revízii, avšak kedykoľvek sa situácia môže skomplikovať kvôli zrastom," povedal Cingel.

Lekári oddelili Marka a Michala počas dlhej operácie 15. septembra. Bratia boli zrastení bruchom a spodnou časťou hrudníka. Na Slovensku išlo o druhú operáciu oddelenia siamských dvojičiek. Po prvý raz lekári úspešne rozdelili siamské dvojčatá pred siedmimi rokmi; dievčatá Andrea a Lucia doposiaľ žijú.

Väčšina siamských dvojičiek zomiera po pôrode alebo dokonca už počas gravidity. Na približne 100.000 až 200.000 pôrodov pripadá jeden siamský pár dvojčiat. Pomenovanie siamské dvojčatá pochádza podľa dvojčiat z Thajska (predtým Siam), ktoré žili v 19. storočí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy