Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Boj o Warhola. Múzeum môže o meno slávneho umelca prísť
Zdielať na

Boj o Warhola. Múzeum môže o meno slávneho umelca prísť

MEDZILABORCE / Boj o zachovanie múzea kráľa pop-artu pokračuje. Situácia sa vyostrila po tom, čo z múzea zmizol obraz Paula Warholu, najstaršieho brata slávneho Andyho. Kauza vyvrcholila až tak, že prešovský župan chce vedenie múzea vymeniť.

"V žiadnom prípade nedopustíme, aby sme prišli o Múzeum Warhola v Medzilaborciach," uviedol primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. Osemdesiat percent obrazov v múzeu je súkromných. Mnohí majitelia zvažujú, že ich odtiaľ zoberú. Zúri aj samotná rodina Warholovcov. James Warhola tvrdí, že ak sa situácia neupokojí, osobné veci kráľa popartu z Medzilaboriec odvezú.

"Pravdepodobne sa rozhodnú založiť súkromnú galériu, je to určite začiatok konca," uviedol predseda spoločnosti Andyho Warhola Martin Cubjak. Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach je európskym unikátom a v čase svojho vzniku bolo vôbec prvé na svete. To, čo sa tu deje teraz, postavilo miestnych do pozoru. "Vyzval som otvoreným listom riaditeľku múzea, aby odišla z funkcie riaditeľky," uviedol Višňovský. 

"Mojim odstúpením by sa nič nezmenilo, pretože trestné oznámenie je podané, obraz sa späť do múzea nevráti," reagovala na list súčasná riaditeľka múzea Ľudmila Štecová.

Výsledkom môže byť aj to, že medzilaborecké múzeum príde nielen o požičané osobné veci kráľa pop-artu, ale aj o značky Andy Warhol. V takom prípade by z názvu múzea muselo byť meno slávneho umelca vyškrtnuté. "Pokiaľ nedôjde k náprave, Nadácia Andyho Warhola, ktorá spravuje majetok a autorské práva, pristúpi k odobratiu značky v názve múzea, a to by bola katastrofa nezvratných rozmerov," tvrdí Cubjak. 

Situácia sa už vyostrila tak, že zmenu vo vedení múzea chce urobiť aj predseda Prešovského samosprávneho kraja. "Rokovania s terajšou riaditeľkou už prebehli, predpokladám, že pracovný pomer bude ukončený ku koncu mesiaca," povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.  Podľa župana chcú zabrániť tomu, aby súkromní majitelia svoje zbierky z Medzilaboriec presunuli inam. "Veľa projektov bolo založených na mene Andy Warhol, mnoho ľudí tu chodí len pre Warhola, takže mesto by stratilo veľmi veľa," uviedol Višňovský. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy