Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V pôrodnici tehotné ženy zažijú aj zastrašovanie a násilie, tvrdia aktivistky
Zdielať na

V pôrodnici tehotné ženy zažijú aj zastrašovanie a násilie, tvrdia aktivistky

BRATISLAVA / Uplynulo iba niekoľko mesiacov od zverejnenia kontroverzného dokumentu o dianí v našich pôrodniciach a opäť sa objavili obvinenia o porušovaní práv žien. Aktivistky podrobne opisujú znevažovanie, zastrašovanie a zastarané medicínske postupy.

Aktivistky zbierali fakty od roku 2014. V súčasnosti formou knižnej publikácie tvrdia, že slovenské ženy sú v pôrodniciach nútené do polohy v ľahu a vyväzovania nôh. Nástrihy hrádze sú rutinnou záležitosťou a  ľudovo nazývané "skákanie po bruchu" je tiež bežnou praxou. 

"V pôrodniciach sú masívne a systémovo porušované ľudské práva žien," uviedla Janka Debrecéniová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

"Od zastrašovania, manipulácie žien, cez neumožnenie slobodnej voľby pôrodnej polohy, ktorá v zmysle medzinárodných zdravotníckych štandardov je považovaná za veľmi účinnú formu úľavy od bolesti, až po znevažovanie a krik. Celkovo sa dá povedať že pri každej pôrodnej fáze dochádza k porušovaniu ľudských práv žien," dodáva Janka Debrecéniová.

Len nedávno dokument mladej autorky Zuzany Límovej vyvolal veľký záujem verejnosti a minister sľuboval nápravu. V dokumente sa objaví doktor, ktorý vysvetľuje ako ženu kričiacu na pôrodnej sále uzemnil fackou. Samotný minister sa vyjadril k dokumentu: "Pokiaľ by to bol čo i len jeden prípad, aj to je vážna situácia."

"Je to smutné, že ministerstvo si všimlo tento problém až po uvedení filmu, napriek tomu že tieto ľudsko-právne expertky zbierajú dáta dlhé roky," povedala Zuzana Límová, autorka filmu. "Dokumentárny  film momentálne putuje po Slovensku, chodíme s ním na diskusie. Dostávame stále viac ponúk aj z Čiech a riešime premietania aj v iných krajinách."

Chybou nášho pôrodníckeho systému je vraj jeho zastaralosť. Napríklad váženie a meranie detí hneď po pôrode, narúša popôrodnú adaptáciu. Pôrodné lôžka sú umiestnené zväčša oproti dverám, a tak každý, kto ich otvára, vidí rodiacu ženu s doširoka rozkročenými nohami. 

K faktom z publikácie sa Ministerstvo zdravotníctva nevyjadruje. Do rúk ju dostane až v najbližších dňoch. Avšak systémové zmeny v pôrodniciach sú v procese riešenia. "Dobré a kvalitné podmienky pre mamičky, respektíve budúce mamičky a ich deti je jednou z hlavných priorít Ministerstva zdravotníctva," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. Minister už požiadal všetkých poskytovateľov o prieskumy spokojnosti a o ich výsledkoch je priebežne informovaný.

Začiatkom februára minister zrušil poplatky za podanie epidurálky či prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Od 22. februára všetky gynekologické oddelenia prejdú školením s možnosťou získania medzinárodných certifikátov. Najpodstatnejšou zmenou sú ale nové striktné štandardizované postupy. "Štandardné diagnostické a terapeutistické postupy v oblasti gynekológie a pôrodníctva by mali byť definované už v priebehu roka 2018," dodala Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy