Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zima ešte nekončí. Sneh, hmla, vietor a teplota klesne až do -18°C
Zdielať na

Zima ešte nekončí. Sneh, hmla, vietor a teplota klesne až do -18°C

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pár dní to vyzeralo tak, že k nám už prichádza jar, ale opak je pravdou. Zima ešte nepovedala svoje posledné slovo. Na Slovensku očakávame ďalší nový sneh a to nielen na horách.

Nad strednou Európou je rozsiahla brázda nízkeho tlaku vzduchu a v nej sa vlní studený front. Preto máme veľa oblačnosti a na mnohých miestach máme zrážky. "Za zvlneným studeným frontom sa k nám dostáva chladný vzduch, ktorý v západnej časti krajiny bude znižovať hranicu sneženia až na 600 m, na východe zostane ešte stále na hodnote 900 m. Denná teplota v piatok dosiahne od 1 °C na severe - severozápade, po 7°C na juhovýchode," povedala meteorologička Miriam Jarošová z relácie Najlepšie počasie

Frontálne rozhranie bude riadiť počasie aj v ďalších dňoch, pričom najmä na severe a východe krajiny sa môžu vyskytnúť aj výdatnejšie zrážkové úhrny. Môže lokálne spadnúť od 15 do 30 cm snehu na návetriach hôr a v nižších polohách do 30 mm dažďa od sobotného rána do nedeľného rána. Denná teplota v sobotu dosiahne od 0 na severe po 6°c na juhu pri oblačnej až zamračenej oblohe.
Na mnohých miestach bude snežiť, na juhu stredného Slovenska a na východe spočiatku do 400 metrov dážď, prípadne dážď so snehom. Pozor na silný vietor od severu, v nárazoch okolo 70 km/h. Pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyk a záveje. "Nedeľa prinesie premenlivú oblačnosť, postupné ustávanie zrážok. Sneženie sa objaví ešte stále na severe a východe krajiny, ale bude ho podstatne menej. Denná teplota bude od -2 do 5°C. Vietor v nárazoch do 55 kilometrov za hodinu, ale k večeru bude slabnúť," upresnila víkendovú situáciu Jarošová. 
V studenom vzduchu sa na začiatku budúceho týždňa k nám rozšíri vysoký tlak, čo znamená, že pri vyjasnení, utíšení vetra bude teplota najmä v dolinách a kotlinách so snehovou pokrývkou klesať poriadne hlboko. Pondelkové ráno bude od -4 do -10°C, v spomínaných dolinách a kotlinách až do -18°C! A cez deň od -4°c na severe po 3°C na juhu pri premenlivej oblačnosti.
"Celý budúci týždeň sa z aktuálneho pohľadu javí ako typicky zimný, s mrazmi aj v noci aj cez deň, so snežením na mnohých miestach a so vzduchom, ktorý svojimi vlastnosťami stále bude pripomínať, že zima nekončí,"  hovorí Jarošová. Na horách očakávajte sneženie, pri ktorom za 24 hodín na návetriach hôr môže spadnúť viac ako 30 cm nového snehu, ktorý ešte v mnohých lyžiarskych strediskách zdvihne kvalitu lyžovania. Cez víkend vo výške 1500 m počítajte s teplotou okolo -7°C a so silnejším vetrom, ktorý nám poriadne vyštípe líca a nosy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy