Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spravodliví medzi národmi. Izrael ocenil 12 Slovákov za záchranu Židov
Zdielať na

Spravodliví medzi národmi. Izrael ocenil 12 Slovákov za záchranu Židov

BRATISLAVA / Hospodár, štátny zamestnanec, policajt, poštár aj kňaz- boli medzi 12 Slovákmi, ktorých Izrael najnovšie ocenil titulom Spravodliví medzi národmi. Všetci títo ľudia riskovali vlastné životy, aby zachránili židovských spoluobčanov pred deportáciami do nacistických vyhladzovacích táborov.

Izrael udelil najvyššie vyznamenanie ďalším Slovákom. V čase holokaustu podali ruku trpiacim židovským rodinám. Evanjelický farár Juraj Holčík pôsobil na fare v Banskej Bystrici, kde v roku 1944 ukrýval skupinu židov v pivnici, všetci prežili až do oslobodenia ruskou armádou. "Miluj blížneho ako seba samého a on to doslovne plnil, aj napriek tomu, že riskoval svoju rodinu," vraví Ján Holčík, syn oceneného záchrancu. 

Ďalšiu židovskú rodinu s malými deťmi ukryli na Liptove manželia Adam a Mária Fiačanovci. Útočisko im poskytli priamo vo svojom príbytku. K ich vyzradeniu nedošlo ani, keď sa v dome ubytoval nemecký dôstojník. "Bolo nás osem ľudí, päť detí a traja dospelí," hovorí zachránená Lili Friedmanová. 

Za hrdinstvo boli ocenení aj 4 záchrancovia z Bardejova a jeho okolia, ktorí spolu ukryli 11 židov. Štefan Tarcala, ktorý bol medzi vyznamenanými, arizoval židovský podnik, ale pôvodného majiteľa sa nezbavil, naopak pomáhal mu aj jeho rodine až do skončenia druhej svetovej vojny.

Statočnosť a odvahu preukázala rodina Ozvaldovcov, vďaka nej zostal nažive David Sivor. O hrdinských činoch sa niektorí potomkovia záchrancov dozvedeli až po rokoch.


Poliaci sa rozhodli už netrpieť označenia ako "poľské tábory smrti" a obvinenia za genocídu ľudí. Prijali zákon, ktorý pošle do väzenia každého, kto týmito vyjadreniami bude krajinu haniť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy