Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plesu v opere sa podarilo prekonať historické maximum
Zdielať na

Plesu v opere sa podarilo prekonať historické maximum

BRATISLAVA / Jedná sa o finančný výťažok, ktorý má tento rok pomôcť začleniť sa zdravotne znevýhodnením deťom. Aj počas 18. ročníka tohto dobročinného plesu, zbierku podporilo viac ako 300 párov.

"Pomôže sa nielen konkrétnym deťom, ale dokonca celým triedam až školám zlepšiť situáciu detí so zdravotným znevýhodnením," povedala riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová. "Program, ktorý pracuje s asistentmi učiteľov, s pedagógmi, budeme ich vzdelávať, budeme im poskytovať poradenstvo. A budeme vytvárať také inkluzívne tímy, ktoré vedia zmeniť atmosféru na škole," opisuje, ako využijú finančnú pomoc riaditeľ Nadácie pre deti Slovenska Ondrej Gallo.

Deti to nemajú vždy jednoduché

O tom, že na Slovensku začlenenie zdravotne znevýhodnených detí medzi tie zdravé nie všade funguje, vie aj mamina 10 ročného Matiaska. "Naše deti majú o moc ťažšiu cestu, čo sa týka vzdelávania. Sami sme si tým prešli, Matiasko mal aj odklad kvôli tomu," hovorí Erika Molnárová. Napokon Matiaska do základnej školy prijali. Chodí do triedy so zdravými deťmi a v učení sa mu darí: "Matiasko má samé jednotky, ako on hovorí mám aj 2 ale na vysvedčení nemám a myslím si, že bezproblémové máme ďalšie vzdelávanie," dodala Erika. 

Inklúzia je pre ne dôležitá

"Bolo by dobré, keby sme sa všetci snažili a prestali s tým, že niekto, kto trebárs nevyzerá celkom tak ako ja je smiešny, alebo hádam mojim nepriateľom. Len preto, že nieje taký ako ja," povedala ambasádorka dobročinného zámeru Plesu v opere a členka čestného Plesového výboru Emília Vašáryová. "Tá inklúzia nie je dôležitá len pre tie deti, ktoré sú choré. Ona je dôležitá aj pre tie zdravé deti. Kým sa učia a sú schopné nasávať od nás nejaké vedomosti a nejaké príklady toho, ako to má fungovať," vysvetľuje moderátorka a spisovateľka Renáta Názlerová. 

Zlatá medailistka ho vníma pozitívne

Dobrým príkladom inkluzívneho vzdelávania v praxi je aj naša 3-násobná zlatá medailistka Veronika Vadovičová, ktorá ples aj otvorila. "Naučila som sa vyrovnať zdravým deťom a spolužiakom. Tým pádom som mala vždy väčšie a väčšie méty v živote a teraz dokážem viac menej tam, kde nie sú schody, fungovať samostatne. Pracujem samostatne. Žijem samostatne," hovorí paraolympijská reprezentantka a podporovateľka dobročinného poslania Plesu v opere Veronika Vadovičová. 

Od roku 2010 sa podarilo charitatívnemu Plesu v opere venovať na dobročinné účely viac ako 1 750 000€.

Takto to vyzeralo na Plese v opere.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy