Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Divadlo, ktoré za predchádzajúceho vedenia župy bojovalo o prežitie, chytilo druhý dych
Zdielať na

Divadlo, ktoré za predchádzajúceho vedenia župy bojovalo o prežitie, chytilo druhý dych

BANSKÁ BYSTRICA / Hoci sa mestské Štúdio tanca intenzívne pripravuje na premiéru nového predstavenia, divadelníci sa do tanečnej sály nedostali. Prenechali ju krajským poslancom, ktorí mali na tomto netradičnom mieste zastupiteľstvo.

Za iných okolností by už o deviatej ráno bola tanečná sála plná divadelníkov, ktorí sa intenzívne pripravujú na predstavenie. Dvojfázovú skúšku ale museli presunúť. "Normálne v pohode sme to vydiskutovali, že dnes to divadlo prenechajú poslancom," potvrdila riaditeľka divadla Štúdio tanca Zuzana Hájková.

Sálu zaplnili rokovacie stoly a krajskí poslanci. Išlo o štvrté zasadnutie od zvolenia Jána Luntera za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Výber na divadlo padol potom, čo na úrade nenašli vhodné priestory pre stretnutie všetkých poslancov. "Môže to byť aj symbolika. Aj sa mi páči taká symbolika, že kultúru, ktorá bola hatená, zfunkčníme a podporíme aj tým, že sme sa tu stretli," uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

Divadlu pritom za bývalého vedenia župy hrozil zánik. Bývalý predseda Marian Kotleba napríklad divadlu nepodpísal v roku 2015 čerpanie dotácii z ministerstva kultúry, a tak museli zrušiť medzinárodný festival.

"To je výber nového vedenia, ja to nekomentujem. Zastupiteľstvo môže byť kdekoľvek a ja s tým nemám problém," povedal na margo miesta rokovania terajší krajský poslanec Marian Kotleba. "Tento človek sa mi nedokázal štyri roky pozrieť do očí a takto to pokračuje. Viete, sú ľudia aj bez bázne a hany," reaguje Hájková. Divadlo svoj boj o prežitie zatiaľ vyhráva a chytá druhý dych. "Naozaj tá úľava je teraz veľká," uzatvára Hájková.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy