Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chorých ľudí na Slovensku pribúda, tento týždeň už zatvorili 144 školských zariadení
Zdielať na

Chorých ľudí na Slovensku pribúda, tento týždeň už zatvorili 144 školských zariadení

BRATISLAVA / Pre vysokú chorobnosť prerušili tento týždeň vyučovanie v 144 školských zariadeniach, a to v 74 materských školách, 66 základných školách a v štyroch stredných školách.

Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa, lekári nahlásili 73 113 akútnych respiračných ochorení a chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástla o 24,8 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Banskobystrickom kraji. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov.

Lekári v tomto týždni nahlásili viac ako  10 500 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o viac ako polovicu. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najviac chorých na chrípku bolo vo vekovej skupine 6 až 14-ročných.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva sa situácia ešte môže zhoršiť. Takzvaná austrálska chrípka vyčíňa už v 108 krajinách sveta. Ide o nový typ mutácie vírusu chrípky, ktorý si vyžiadal takmer 100 úmrtí. U nás jej výskyt zatiaľ potvrdený nebol. Podľa virologičky zo Slovenskej akadémie vied Tatiany Betákovej sa ale môže čoskoro ukázať aj na Slovensku. "Možno aj v tejto sezóne sa to objaví, ale kým sa to pošle Svetovej zdravotníckej organizácii a kým sa to potvrdí, chce to trošku času," dodala.

Austrálska, hongkongská, či španielska chrípka - vírusy dostávajú svoje mená podľa miesta prvého výskytu. Na Slovensku momentálne cirkulujú dva typy vírusu chrípky, proti ktorým sa dá očkovať. "V populácii cirkuluje vírus chrípky typu A(H3N2), nejde však o austrálsky typ. Ochorenia sa prejavujú typickými príznakmi chrípky. V Slovenskej republike sa zaznamenala cirkulácia vírusu Chrípky A(H3N2) Hong Kong, ktorý bol izolovaný prvý krát v roku 2014. A aktuálne sa pozoruje prevaha vírusu typu B," informuje vo svojom stanovisku Úrad verejného zdravotníctva. "Počet zaočkovaných ľudí na Slovensku je oveľa nižší ako v Európe," dodáva Betáková.

Zatvorené základné školy

Nitriansky kraj 21
Prešovský kraj 11
Košický kraj 10
Trnavský kraj 9
Trenčiansky kraj 6
Banskobystrický kraj 6
Žilinský kraj 2
Bratislavský kraj 1

Zatvorené materské školy

Nitriansky kraj 23
Trnavský kraj 15
Košický kraj 13
Prešovský kraj 10
Žilinský kraj 7
Banskobystrický kraj 3
Trenčiansky kraj 3

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by mohlo šírenie chrípky zastaviť to, ak by bola proti nej zaočkovaná aspoň tretina ľudí. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy