Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za cirkevný sobáš sa po novom vyberá poplatok
Zdielať na

Za cirkevný sobáš sa po novom vyberá poplatok

BRATISLAVA / Od prvého januára začala v tichosti platiť celkom nenápadná novinka. Ak sa chcete sobášiť v kostole, na matrike budete musieť zaplatiť poplatok 10 eur. Za civilný sobáš sa neplatí nič, ak nemáte špeciálne požiadavky a sobášite sa v mieste trvalého bydliska.

Vyplýva to z nového zákona o správnych poplatkoch, ktorý pred časom poslanci schválili. Pochopiteľne, u viacerých ľudí to vyvolalo pobúrenie. Podľa iného zákona sú totiž cirkevné a civilné sobáše rovnocenné. 

Rokmi zaužívané slová, pánboh zaplať, už pri cirkevnom sobáši zdá sa neplatia. Snúbencov môžu prekvapiť poplatky, a to už za predmanželskú prípravu vo výške 30 eur a po novom aj za zápis do matriky v hodnote 10 eur. 

Konferencia biskupov ale tvrdí, že o týchto poplatkoch nevie. Zároveň ale nevylúčili, že tí snúbenci, ktorí chcú proces predmanželskej prípravy absolvovať v skrátenom termíne, teda namiesto 9 dní len dva si to môžu zaplať. "Sú cirkevné inštitúcie, ktoré to ponúkajú, ale viem, že ak chcú poplatok, tak preto, že možno im ponúknu obed alebo nejaké štúdijné materiály. Mali by ich informovať začo chcú poplatok, lebo za predmanželskú prípravu to byť nemôže," povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Nový desať eurový poplatok za zápis na matrike platný od januára, tiež prekvapil tisíce veriacich. Tí žiadajú ministra vnútra, aby poplatok zrušil: "Podľa zákona o rodine sú cirkevné a civilné sobáše na rovnakej úrovni, tým pádom považujeme za dôležité,aby aj z pohľadu správnych poplatkov, boli na rovnakej úrovni, tým pádom, aby bol poplatok zrušený. My sme adresovali petíciu na MV SR," hovorí Tomáš Kuzár, člen fóra Kresťanských inštitúcii. 

Rozdiel medzi zápisom cirkevného a civilného sobáša ale vidia samotné matrikárky: "Musia dokumenty ktoré k nim prídu z vonkajšieho prostredia overiť. To overenie potom potvrdzujú svojim podpisom. Prichádza to z vonkajšieho prostredia. Je tam veľká chybovosť. Preto považovali túto prácu za prácu navyše a preto ju navrhli spoplatniť," povedal Milan Muška zo ZMOS-u.

Desať eurové poplatky zostávajú v kasách miest a obcí. Zmena ale vylúčená nie je. Minister sa s iniciátormi petície stretne už v pondelok: "Ministerstvo vnútra SR túto novelu nepredkladalo, predpokladáme, že to bola iniciatíva ZMOS. Situáciu preveríme a potom k tomu zaujmeme stanovisko. Iniciátorov petície pozveme na stretnutie," objasnila situáciu hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová.

Existujú vôbec nejaké oficiálne poplatky za cirkevné obrady? "Nemáme žiadne taxy za sviatosti, niekto môže, ak chce, dať milodar. To záleží od človeka. Aj v samotnom názve to je zrejmé, že teda nie je to povinné," uviedol Kramara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy