Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Minister Kaliňák: 70 percent všetkej kriminality tvorí rómska kriminalita
Zdielať na

Minister Kaliňák: 70 percent všetkej kriminality tvorí rómska kriminalita

KROMPACHY / V rizikových osadách na Slovensku majú byť policajné oddelenia. A pre časté užívanie toluénu, ktorý nazývajú aj drogou chudobných, sa plánuje zmena zákona o narkotikách. Fetujú ho totiž aj malé deti. Aké ďalšie novinky sa chystajú, to prezradili minister vnútra a policajný prezident v osade v Krompachoch.

Pred týždňom sa skončil zákrok v Smižianskej osade zničenými policajnými autami. Mali tam oslavu, keď prišla hliadka preveriť oznámenie, mladý muž vybehol z davu s palicou a rozbil na služobnom aute okno a kapotu. Podľa ministra Kaliňáka 70 percent všetkej kriminality tvorí takzvaná rómska kriminalita. Aj preto by už policajti mali mať čoskoro rozviazané ruky. "Robíme tie úpravy predovšetkým spôsobom, aby mohol policajt zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narušení verejného poriadku. A je povinný ten zákon vykonať," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Podľa policajného prezidenta má byť princíp zákrokov tvrdší pri nerešpektovaní policajnej výzvy. Po nej už budú pri pokračovaní nasledovať donucovacie prostriedky. "Práve preto prichádzame s tým, aby sme policajtom trošku rozviazali ruky a hlavne zbavili ich niektorej obavy, že budú okamžite posudzovaní inšpekciou ministra vnútra," vyjadril sa Tibor Gašpar, prezident PZ SR.

Ďalšou novinkou bude vytvorenie policajných oddelení priamo v osadách. Hliadka, ktorá tam bude pridelená bude plniť iba špecifické úlohy viažúce sa na danú osadu. Tam majú pribudnúť aj kamerové systémy. "V tomto prípade, napríklad tu, na území Krompách, minimálne jednú dvojčlennú hliadku. Bude vyčlenená pre riešenie možno z preventívneho hľadiska a následnej aj z represívného na riešenie tej protiprávnej činnosti," povedal Gašpar.

"Vytipovať si len jednu skupinu obyvateľstva, potom našiť na ich mieru zákon, tak to určite nepovažujem za akceptovateľný krok. Ešte to nazvať Zákon na potlačenie kriminality rómskych osád, tak to už naozaj vnímam ako takú populistickú skratku," myslí si Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre rómske komunity.

Krompachy sú tiež známe tým, že v tunajších osadách často požívajú toluén. Ten tu fetujú aj malé deti. Aj voči tomu chcú novými zákonnými úpravami bojovať. "Sa tu predávajú za dve - tri eurá kusy látky napustené toluénom a robí sa na tom biznis. To je niečo, čo musíme tiež začať riešiť. A možno aj reguláciou predaja toluénu a iných prchavých látok možno aj cez iný zákon," hovorí Gašpar. Všetky novinky budú postupne uvádzané do praxe. Minister Kaliňák chce, aby boli v zákone ustanovené už v lete tohto roku.

Pozrite si archívne video o zásahu v Jarovniciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy