Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trhovisko nápadov (nielen) v centre Bratislavy
Zdielať na

Trhovisko nápadov (nielen) v centre Bratislavy

Na Kamennom námestí v Bratislave sa dnes do 18. hodine prezentuje 25 mimovládnych organizácií. V zaujímavých stánkoch pripomínajúcich trhovisko informujú návštevníkov o svojich projektoch, produktoch a službách.

Chránené dielne a mimovládne organizácie venujúce sa sociálnej a rozvojovej pomoci, ochrane práv a životného prostredia, práci s deťmi a mládežou zaplnili námestie zaujímavými ľuďmi, prezentáciami a hrami. Dozviete sa o rôznych formách zapájania sa do verejného života, o terénnej sociálnej práci, zamestnávaní osôb so zdravotnými postihnutím, o zdravom životnom štýle či prevencii pred onkologickými ochoreniami.

Prezentujú sa tu možnosti pomoci obetiam domáceho násilia alebo obchodovania s ľuďmi, činnosť krízových centier a nízkoprahových zariadení ponúkajúcich voľnočasové aktivity pre deti a mládež zo sociálne slabších rodín. Každý návštevník môže hlasovať, ktorý stánok a prezentácia ktorej neziskovej organizácie sa mu najviac páčila a vyhrať tak zaujímavé ceny.

V bohatom programe si prídu na svoje všetci bez ohľadu na vek či odvahu. Popri domácich koláčoch a fair trade káve ponúkajú organizácie aj čaj, čokoládu a výrobky chránených dielní. Aktívnejší návštevníci si  môžu vyskúšať jazdu ekologickými rikšami alebo zasúťažiť v stolovom futbale. Tvorivejší sa uplatnia v dielničkách na maľovanie, modelovanie a výrobu predmetov z textilu, papiera a dreva.

Odvážlivcov určite zláka možnosť zahrať si interaktívne divadlo alebo naučiť sa správne poskytovať prvú pomoc. Svoje znalosti budú môcť uplatniť aj v rade vedomostných súťaží. O príjemnú atmosféru sa postará Gregor Mareš, ktorý na pódiu privíta okrem vodiacich psov z bratislavskej Výcvikovej školy aj Puding pani Elvisovej, skupinu Manua Kena, tanečníkov brazílskeho bojového tanca capoiera, mladých hip-hoperov a spevácke talenty z MiXklubu a Brány do života.

„V stánku prezentujeme to, čo v chránených dielňach vyrábame. Potrebujeme, aby nás ľudia poznali. Aby nás vnímali ako spoľahlivého partnera a ponúkli nám prácu. Lebo zamestnávanie mladých ľudí s postihnutím v chránených dielňach je našou nosnou činnosťou,” povedala Stefi Nováková, riaditeľka neštátnej organizácie Dom Svitania z Jakubova.

Program IDEAXCHANGE nadácia Pontis v tomto roku rozšíri aj do iných miest. „V Nitre na Svätoplukovom námestí to bude sprievodné podujatie medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, v Liptovskom Mikuláši na Nám. osloboditeľov a v Košiciach na Hlavnej ulici, Dolná brána,“ uviedol programový riaditeľ Nadácie Pontis Ivan Ježík. Regionálna séria IDEAXCHANGE sa uskutoční 21. septembra.

Zdielať na

Najčítanejšie správy