Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
KAŠICKÝ: Výberové konanie na archív za miliardu nebolo treba
Zdielať na

KAŠICKÝ: Výberové konanie na archív za miliardu nebolo treba

Zdroj: SITA

Nič nie je rozhodnuté, kým to neschváli vláda, vraví minister o dohode s firmou IKORES o vojenskom archíve

Minister obrany František Kašický rázne odmietol podozrenia z netransparentnosti a klientelizmu pri plánovanej stavbe vojenského archívu v Trnave. Archív za takmer miliardu korún má podľa denníka Sme postaviť firma Ikores, ktorej majiteľ dal Smeru v roku 2001 dvestotisíc korún.

Dohodu o budúcej zmluve rezort s firmou podpísal bez verejnej súťaže. Kašický dnes vyhlásil, že táto firma má previerku priemyselnej bezpečnosti a pre rezort už podobné stavby robila. Zadanie stavby bez výberového konania mal rezortu odporučiť Úrad pre verejné obstarávanie.

Kašický tvrdí, že o dare majiteľa firmy nevedel a ani ho tieto veci nezaujímajú. Hovorkyňa Smeru-SD Katarína Rýsová dodala, že majiteľ Jozef Kopecký podporil stranu ako súkromná osoba. Jeho firma stavia pre ministerstvo obrany od roku 1998, keď strana Smer ani neexistovala.

Kašický zdôraznil, že IKORES získal miliónové zákazky ministerstva obrany za bývalej vlády. Tá uvažovala aj o novom sídle vojenského archívu v prenajatých skladoch ovocia a zeleniny v Bratislave. Podľa ministra je to však neprijateľné vzhľadom na tajné dokumenty, ktoré archív zhromažďuje.

"Nemôžem absolútne súhlasiť s tým, že by sme tak dôležitú inštitúciu presťahovali do prenajatého objektu bývalých budov ovocia a zeleniny, pretože sú tam prísne bezpečnostné opatrenia na archiváciu dôležitých archívnych dokumentov, keďže sa predpokladá, že tam budú uložené aj dokumenty cudzej moci, napríklad NATO alebo Európskej únie. Takisto ten objekt musí spĺňať dôležité bezpečnostné opatrenia, čo sa týka jeho ochrany. Preto sme pristúpili k tomu, že sa postaví nový archív, ktorý bude na dlhé roky dopredu spĺňať náročné požiadavky ochrany utajovaných skutočností," povedal Kašický.

Zadanie stavby za miliardu firme bez výberového konania považuje minister za správne. Pripúšťa, že môžu byť aj iné firmy, schopné postaviť vojenský archív. Zároveň však podčiarkol, že IKORES má previerku priemyselnej bezpečnosti. Informovanie o zákazke podľa neho nebolo potrebné. "Vzhľadom na to, že predmet obstarávania je predmetom ochrany utajovaných skutočností, že sú tam uplatňované osobitné bezpečnostné opatrenia, tak to nie je vec, ktorá sa verejne dáva do médií."

MO SR už podpísalo s firmou IKORES predbežnú zmluvu aj s určením sumy. Kašický tvrdí, že nič nie je isté, kým stavbu neschváli vláda. "K dnešnému dňu nie je definitívne nič rozhodnuté. Žiadna miliarda nie je istá. Pripravuje sa stavebný zámer vrátane rozpočtu, ktorý môže byť nižší, ale môže byť aj vyšší."

Zdielať na

Najčítanejšie správy