Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podľa Lipšica by mali mať právnické osoby trestnoprávnu zodpovednosť
Zdielať na

Podľa Lipšica by mali mať právnické osoby trestnoprávnu zodpovednosť

Zdroj: SITA

Lipšic sa snažil presadiť trestnoprávnu zodpovednosť právnických osôb ako minister spravodlivosti už v roku 2005. Narazil na nesúhlas koalície i opozície.

Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic nesúhlasí so spôsobom, akým Harabinov rezort zapracoval do trestného zákona zodpovednosť právnických osôb. Vyhol sa trestnej zodpovednosti, podiel na trestnom čine navrhuje riešiť tzv. ochranným opatrením.

"Je to riešenie, ktoré by som nazval mačkopes. Moja otázka ministerstvu je, v akej inej krajine Európskej únie je takýmto spôsobom riešená trestná zodpovednosť právnických osôb. Ja si myslím, že v žiadnej," vyhlásil dnes Lipšic.

Ochranné opatrenie by navrhol prokurátor, rozhodol by o ňom súd. Lipšic vidí problém aj v tom, že právnická osoba bude v pozícii zúčastnenej osoby, teda nebude trestne stíhaná. Bude subjektom, ktorému hrozí zhabanie peňazí alebo majetku. Navyše, jedinou sankciou bude peňažný trest. "Právne to bude len ochranné opatrenie, s ktorým náš právny poriadok nespája žiadne morálne odsúdenie - pri ochrannom liečení, ochrannej výchove alebo zhabaní vecí," dodal.

Lipšic sa snažil presadiť trestnoprávnu zodpovednosť právnických osôb ako minister spravodlivosti v roku 2005. Narazil na nesúhlas koalície i opozície. Jednoznačne ju vtedy odmietol predseda Smeru Robert Fico, aj jeho dnešný koaličný partner ĽS-HZDS. Lipšic si myslí, že firmy by mali byť zodpovedné za protiprávne konanie, napríklad korupciu.

Trestom by mohol byť aj zákaz účasti na štátnych tendroch alebo zhabanie majetku firmy či zákaz činnosti. "Pri sofistikovaných prípadoch subvenčných a dotačných podvodov, ekologických deliktoch a rôznych formách sprenevery je nevyhnutné, aby bolo umožnené aj stíhanie právnickej osoby," uviedol vtedy Lipšic.

Zdielať na

Najčítanejšie správy